Mi lehet az oka annak, hogy a Fidesz népszerűsége és a választási részvételi arány -0.77-es korrelációban állnak egymással?
1998-óta számoltam, tehát minél kevesebben szavaznak annál nagyobb a Fidesz népszerűsége a választáson, ennek mi lehet az oka?
(azért tettem fel ide is a kérdést, mert a politika témában úgy tűnik kevesen tudják mi az a korreláció)
Itt a tudomány rovatban pedig nem akarok politikai fejtegetésekbe bocsátkozni, ellenben a korrelációval, mint mérőszámmal kapcsolatban eléggé szkeptikus vagyok. A 77% amúgy sem olyan borzasztó erős korreláció, hogy erre komoly következtetéseket lehessen alapozni. De ennél sokkal nagyobb baj, hogy a korreláció csak a lineáris kapcsolat erősségét méri, és a politikai-társadalmi folyamatok nagyon nagyon nemlineárisak. És ugye mindössze néhány választás volt, tehát adatod sem sok van...
Én kellő óvatossággal kezelném az eredményt. Jelenthet is valamit, meg nem is.
ma 17:05
Igazad van, 5 adat esetén elég magas lehet a hiba. Van rá képlet, hogy x számú adat esetén y-nál erősebb korreláció mennyi eséllyel következhet be véletlenszerűen?
Biztos ki lehet számolni valahogy a valószínűséget, de előtte olvasd el (és értsd meg) ezt a problémát, nehogy beleszaladj:
De persze meg lehet nézni, majd ha lesz egy kis időm, megpróbálok utánaszámolni. Engem is érdekel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!