A Facebook termék vagy szolgáltatás?
Inkább az évszázad parasztvakítása :D
Egyébként a Facebook szerintem egy cég, vállalkozás.
Mind a kettő.
Maga a program az egy termék (immateriális jószág), de csak Zuckenbergéknél. (Akár el is adhatná.)
Ott aktiválva van, számolják rá az értékcsökkenést.
A termék segítségével szolgáltatást nyújtanak, persze a szoftveren kívül élőmunka, egyéb tárgyi eszköz stb. is kell hozzá.
A felhasználóknál és a reklámozóknál viszont igénybe vett szolgáltatás (az már más kérdés, hogy a sima használata ingyenes).
A szolgáltatás lehet, hogy ingyenes, de attól még ugye ne feledkezzünk meg a felhasználó által nyújtott ellenszolgáltatásról: az általa közzétett tartalom a facebook által felhasználható, illetve aktivitása, ismerősi hálója, a magáról nyújtott információ a cég számára mind pénzzé konvertálható üzleti érték.
Amúgy az nyilvánvaló, hogy a szolgáltatás nyújtói terméket használnak a szolgáltatás nyújtásához, a fodrász is ollót használ, a Facebook Inc. pedig programokat és szerverparkokat, amiket ő ugyanúgy vesz valakitől, mint a fodrász veszi az ollót. Éppen ezért, ahogy a fodrász is eladhatná az ollóját, úgy a fb is eladhatná a szoftvereit és a gépeit, de ettől még a hajvágás meg a fb-ozás nem lesz termék.
Amúgy a böngésző is egy termék, amivel megnyitod a facebook-ot (de nem a facebooké, hanem pl a Microsofté), és a gép is egy termék, amin a program fut. Ettől a fb továbbra sem termék, csak termékeket használunk az igénybeételére.
Az megint más kérdés, hogy amikor letöltöd a mobilra a facebook alkalmazást, akkor mi történik. Mert ha a szoftver egy termék, akkor facebook egy terméket ad, amivel kizárólag az ő szolgáltatását tudod igénybe venni. De szerintem ez csak annyira tekinthető terméknek, mint a mozijegy. A mozijegy is végülis egy fizikai dolog, de csak arra az egy szolgáltatásra tudod felhasználni, amire szól, éppen ezért szerintem nem tekinthető terméknek, csak a szolgáltatás igénybevétlét segítő tárgynak. Szerintem ugyanilyen a facebook app is.
Attól függ mit tekintünk Facebooknak.
Magát a Facebook-ot (a programot) nem töltjük le.
Ha letölthenénk, vagy akár lemezen megvehetnénk, akkor a felhasználó terméket venne (nem a fizikai megjelenés számít), mint egy könyvelő szoftver esetében.
De a Facebook-ot mi csak használjuk, a tulajdonosánál pedig termék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!