Nemrég (kb. másfél órája) véletlen hozzáértem egy kondenzátorhoz és megvágott. Lehet valami bajom?
> „Amúgy hadd kérdezzem meg, a veszélyességi szintje egy áramütésnek a feszültség és áramerősség függvénye vagy csak az áramerősségé?”
Miután az emberi test bonyolult, ezért erre a kérdésre sem az lehet olyan egyszerű a válasz, hogy az „áramerősségé”. Gondolj arra, hogy a pisztoly lövés veszélyességét sem csupán a „golyósebesség” határozza meg. Függ attól, hogy milyen fajta lövedék és hol talál el, hogy milyen testhelyzetben vagy, amikor eltalál,…
Az elektromossággal kapcsolatban a feszültséggel jellemzik, hogy mennyire esélyes, hogy megüssön, és hogy mennyire üthet nagyot, de arról, hogy mekkora bajod lesz, ha megüt, ez nem mond semmit. Az egy bonyolultabb téma, ahogy fentebb írtam. Ha szemléletes akarok lenni, akkor a feszültség olyasmit mond meg, mint hogy milyen magasan sétálsz éppen a hegyen. Ha magasan vagy, akkor nagyobbat eshetsz, de ha szerencsétlenül esel kicsit, akkor is kitörheted a nyakad.
> „Avagy ez a kettő lineárisan összefüggő dolog?”
Nem. Legfeljebb a középiskolai „bambuska-behelyettesítős” példákban.
> „…a feszültség olyasmit mond meg, mint hogy milyen magasan sétálsz éppen a hegyen.”
Oké, ez nagyon sok sebből vérzik… (De legalább próbálkoztam.)
Az áramütés következménye nagyon függ az áramerősségtől, az áramütés idejétől, az áram útjától, az áramnemtől, az illető testi adottságaitól, még állítólag a lelki állapotától is.
Az áramerősség nagyon meghatározó, csakhogy kb lehetetlen megmondani, hiszem feszültség/ellenállás alakban adódik, ahol az "ellenállás" az átmeneti ellenállásból és az emberi test ellenállásából adódik, amit szinte lehetetlen tudni az adott esetben.
10-es..
Ne okoskodj, jó? Köszi.
Épp azért tudom, mert villamosmérnök vagyok. Az emberi testnek differenciális ellenállása van, és mivel a forrásból max. 25mA folyhat el, ezért az a "worst case" amivel számolni kell. Ez az egyik.
A másik pedig az, hogy akkor halálos, ha a szíven halad át, de ujjat említett a kérdező..
Ezért kérlek arra, hogy ne okoskodj.. köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!