Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Nemrég (kb. másfél órája)...

Nemrég (kb. másfél órája) véletlen hozzáértem egy kondenzátorhoz és megvágott. Lehet valami bajom?

Figyelt kérdés
Olyan 400-500V és 25mA lehetett benne. Az ujjam kicsit kicsattant, mintha gyújtóval megégettem volna, de semmi más. Eddig még semmi és a cucc a hálózatba se volt bedugva, tehát csak rajtam sült ki. Fatert is megvágta azt mondta nem lesz semmi gáz. Neki sincs baja.

2014. okt. 22. 18:20
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:
Kb. 5-10 perccel az eset előtt lett lekapcsolva az erősítő. Köszönöm a válaszokat.
2014. okt. 22. 20:18
 12/32 anonim ***** válasza:
100%
legjobb tudomásom szerint csak akkor okozhat szívritmuszavart, esetleg szívmegállást ha az áram folyásának az útjába a szíved is bekerült, de mivel csak az ujjad ért hozzá így valószínűtlen hogy lenne vele baj, a véred gázosodása a rövid idő miatt ugyan csak veszélytelen
2014. okt. 22. 21:14
 13/32 anonim ***** válasza:
100%
Szerencsédre mivel csak az ujjadon haladt át, így csak ujjritmuszavart szenvedtél el.
2014. okt. 22. 23:04
 14/32 anonim ***** válasza:
Amúgy hadd kérdezzem meg, a veszélyességi szintje egy áramütésnek a feszültség és áramerősség függvénye vagy csak az áramerősségé? Avagy ez a kettő lineárisan összefüggő dolog?
2014. okt. 23. 09:45
 15/32 anonim ***** válasza:
100%

> „Amúgy hadd kérdezzem meg, a veszélyességi szintje egy áramütésnek a feszültség és áramerősség függvénye vagy csak az áramerősségé?”

Miután az emberi test bonyolult, ezért erre a kérdésre sem az lehet olyan egyszerű a válasz, hogy az „áramerősségé”. Gondolj arra, hogy a pisztoly lövés veszélyességét sem csupán a „golyósebesség” határozza meg. Függ attól, hogy milyen fajta lövedék és hol talál el, hogy milyen testhelyzetben vagy, amikor eltalál,…

Az elektromossággal kapcsolatban a feszültséggel jellemzik, hogy mennyire esélyes, hogy megüssön, és hogy mennyire üthet nagyot, de arról, hogy mekkora bajod lesz, ha megüt, ez nem mond semmit. Az egy bonyolultabb téma, ahogy fentebb írtam. Ha szemléletes akarok lenni, akkor a feszültség olyasmit mond meg, mint hogy milyen magasan sétálsz éppen a hegyen. Ha magasan vagy, akkor nagyobbat eshetsz, de ha szerencsétlenül esel kicsit, akkor is kitörheted a nyakad.

> „Avagy ez a kettő lineárisan összefüggő dolog?”

Nem. Legfeljebb a középiskolai „bambuska-behelyettesítős” példákban.

2014. okt. 23. 10:43
 16/32 anonim ***** válasza:

> „…a feszültség olyasmit mond meg, mint hogy milyen magasan sétálsz éppen a hegyen.”

Oké, ez nagyon sok sebből vérzik… (De legalább próbálkoztam.)

2014. okt. 23. 10:47
 17/32 anonim ***** válasza:
100%

Az áramütés következménye nagyon függ az áramerősségtől, az áramütés idejétől, az áram útjától, az áramnemtől, az illető testi adottságaitól, még állítólag a lelki állapotától is.

Az áramerősség nagyon meghatározó, csakhogy kb lehetetlen megmondani, hiszem feszültség/ellenállás alakban adódik, ahol az "ellenállás" az átmeneti ellenállásból és az emberi test ellenállásából adódik, amit szinte lehetetlen tudni az adott esetben.

2014. okt. 23. 12:31
 18/32 anonim ***** válasza:
Ellentétben a negyedik válaszoló kommentjével, nem azonnaliak az áramütés tünetei. Vérrög / légbuborék képződhet a véráramban, és adott esetben csak órákkal később okoz ritmuszavart / infarktust.
2014. okt. 23. 12:40
 19/32 anonim ***** válasza:
A lelki állapottól épp nem függ, de attól hogy mekkora a tested diff. ellenállása, tehát mennyire vagy nedves, és hogy a tested mely pontján ért hozzád az áramforrás, ill. milyen teljesítményű volt a forrás, attól bizony függ.
2014. okt. 23. 12:41
 20/32 anonim ***** válasza:

10-es..

Ne okoskodj, jó? Köszi.

Épp azért tudom, mert villamosmérnök vagyok. Az emberi testnek differenciális ellenállása van, és mivel a forrásból max. 25mA folyhat el, ezért az a "worst case" amivel számolni kell. Ez az egyik.

A másik pedig az, hogy akkor halálos, ha a szíven halad át, de ujjat említett a kérdező..

Ezért kérlek arra, hogy ne okoskodj.. köszi.

2014. okt. 23. 20:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!