Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Szénhidrátok és zsírok nem...

Szénhidrátok és zsírok nem ugyanazok, vagy vmiben legalább hasonlítanak?

Figyelt kérdés
Előre is köszi.

2014. okt. 17. 21:35
 1/9 anonim ***** válasza:
Semmiben nem hasonlitanak.
2014. okt. 17. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Nem.
2014. okt. 17. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Azért ne túlozzunk, hasonlítanak abban, hogy szerves vegyületek, és az állati szervezet számára a fehérjék és kisebb részben a nukleinsavak mellett a két legfontosabb vegyületcsoportot alkotják, de tény, hogy a felépítésükben hatalmas a különbség.

A zsírokon általában a triglicerideket értik, amik egy glicerinmolekulából és az ahhoz kapcsolódó három zsírsavból állnak. A zsírsavak pedig nagy -páros- szénatomszámú karbonsavak. (a legismertebb karbonsav az ecetsav, de ez csak két szénatomos)


A szénhidrátok egyszerűbb neve az, hogy cukor. Lényegében véve poliszacharidok, tehát cukormolekulákból épülnek fel. A cukormolekulák közül a legismertebb a glükóz vagy gyümölcscukor, ami egy hat szénatomos vegyület, a cukrok gyakran gyűrűs vegyületek, például a DNS vázát adó ribóz -na jó dezoxiribóz- is egy gyűrűs molekula, mármint DNS-ben.

2014. okt. 17. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

"A szénhidrátok egyszerűbb neve az, hogy cukor. Lényegében véve poliszacharidok, tehát cukormolekulákból épülnek fel. A cukormolekulák közül a legismertebb a glükóz vagy gyümölcscukor, ami egy hat szénatomos vegyület, "


Apró javítás: a glükóz és a fruktóz (gyümicuki) monoszacharidok, még nem poliszacharidok. Ezek összekapcsolódásával (vízkilépés mellett)jönnek létre az összetettebb szénhidrátok, kezdve a répacukortól (szacharóz), tejcukortól (laktóz) és még egy rakás más kettőscukortól (=diszacharidok), egészen a keményítőig és a cellulózig, amelyek már valóban poliszacharidok.

2014. okt. 17. 23:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
akkor már még egy hülyeséget kérdezek. Glükóz és a fruktóz miben különbözik? Glükóznak nincs magyar neve? Köszi szépen.
2014. okt. 18. 00:00
 6/9 anonim ***** válasza:

Glükóz magyar neve szőlőcukor.

Ugye glükóz meg fruktóz is 6 C-atomos molekula. Egy C atom 4 kötést hoz létre (úgy mondják hogy 4 vegyértékű). Egyrészt egymás után sorba csatlakoznak a C-atomok egy C-láncot létrehozva. A C lánc oldaára pedig egy -O-H és egy -H kapcsolódik, de az első és utolsó C atomra még egy -H kapcsolódik, mert azok csak egy C-hez kapcsolódnak, és a 4 kötésnek meg kell lennie.


Na most... Egy darab -OH csoport helyett azonban található egy kettős kötésű =O ami a kettős kötés lévén ugynazon a C atomon eggyel kevesebb a -H, mert így is megvan a 4 kötés. Hogy hanyadik

C atomon van ez a =O, az határozza meg hogy fruktóz vagy glükőz.

Glükóz: első C atomon van, tehát a C atomon van ez az O és egy H (előbb elmagyaráztam hogy az elsőn és utolsón 2 H van, ezért a kettős kötés csak egy H-tól "szabadult meg"). A R-COH csoport neve aldehid, ahol R a lánc amire ez a csoport rácsatlakozik.

Fruktóznál második C atomon van az O, így az a C atom csak az 1. és 3. C atommal létesít kötést és az O-val egy kettős kötést (így jön ki a 4). A láncközi R-C(=O)-R csoport neve keton csoport.


Még egy dolog a szerkezetükről. Gyakran gyűrűs alakban vannak, mert a kettős kötést nem szeretik a molekulák. Ez két lépésben történik.

1) Az 5. C atomon lévő OH-csoport kölcsönadja a -H-ját a kettős kötési O-nak, így az már csak egy kötéssel kötődik a saját (ugye első vagy második) C-atomjához, viszont a C atom meg a 4 kötést szeretné megtartani.

2) Az 5. C atomon lévő O (ami a H-t elvesztette) idáig is csak egy kötéssel csatlakozott a saját C-atomjához (mert másik kötésével a H-t kötötte), tehát a másik kötés most a szintén kötést kereső (első vagy második) C-atommal létesül. Tehát C-O-C híd jön létre az első vagy második és ötödik C atom között.

2014. okt. 18. 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Tényleg az, hülye vagyok, csak elfelejtettem, meg fura volt, h senki nem említi a magyar nevét. :)
2014. okt. 18. 11:12
 8/9 anonim ***** válasza:
Annyira ismert lett már, hogy már meghonosodott a "külföldi" (latin?) neve. Bolti termékekre sem azt írják, hogy szőlőcukorszirup, hanem hogy glükózszirup. Rövidebb is, így spórolnak a nyomdafestékkel :)
2014. okt. 18. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Igazából a hasonlóság: a biológia szervezetek (értsd: élőlények) számára tartalék tápanyagként (is...) szolgálnak.
2014. okt. 19. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!