Egyenlet felírása?
"A hajóskapitány és a fia életkorának, továbbá a kapitány hajója méterekben mért hosszának szorzata 172 159. Hány éves a kapitány."
Ezt hogy lehet egyenletként felírni.
Nem kell egyenlet: felbontod prímtényezős szorzatra a 172159-et ( [link] ). Ezt én már megtettem:
172159 = 13 * 17 * 19 * 41
Mivel az első három szám között a legnagyobb különbség 6, és valószínűsíthetjük, hogy a kapitánynak nem 6 éves korában született gyereke, így a kapitány 41 éves.
Én is pont ezt akartam írni:
x*y*z=172159 x:hajóskapitány életkora, y:fia életkora, z:a hajója méterekben mért hossza
a kapitány életkora x=172159/(y*z) ha ismernénk a fia életkorát és a hajója hosszát akkor lehetne konkrét választ is adni
[bocs de az ilyenekre előbb kapnál választ ha a közoktatás/házifeladat vagy közoktatás/egyébbe raknád ki itt nincs túl sok keresni valója]
Egyenlettel nem lehet megoldani; fel kell írni prímtényezős alakban a számot, és abból lehet következtetni. Tudjuk, hogy egy számnak az osztóit elég a gyökéig keresni:
gyök(172.159)=~414,92, tehát 1-414-ig kell végignéznünk a prímszámokat.
Végigosztunk az összes szóbajöhető prímszámmal, és látjuk, hogy a 13 jó is lesz nekünk: 172.159:13=13.243. Keressünk további prímosztókat, a 17 jó is lesz nekünk: 13.243:17=779. További keresés után a 19-et is megtaláljuk: 779:19=41, a 41-ről pedig tudjuk, hogy prímszám.
Tehát van nekünk 4 (esetleg 5) számunk: 13; 17; 19; 41 (és az 1, mivel ha 1-gyel szorzunk, akkor a szorzat nem fog változni).
Ennyi számból több megoldás is konstruálható, ezeket rád bízom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!