Az hogyan számoljuk ki a egyenes vonalú egyenletes, egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás és a szabadeséshez tartozó utat, időt, gyorsulást és sebességeket?
A képletek kellenének, mert holnap írunk, és a könyvben meg minden össze-vissza van, meg amit a tanár mond, az nem úgy van benne a könyvben. Olyanokat szoktunk számolni, hogy pl ma:
Egy bolha kiugrott egy 10m magas toronyból. Mennyi idő alatt és mekkora sebességgel érkezett a talajra?
Ez valahogy így nézhet ki:
v0 = 0 m/s
s = 10m
(a) g = 10 m/s
t = ?
vt = ?
A példa nem számít, az a (legalább) 4 képlet kell igazán. Gondolom, mozgásonként midig mások.
1. Egyenesvonalú egyenletes: s = v * t (sebesség szorozva az eltelt idővel)
s: út
v: sebesség
t: (eltelt) idő
2. Egyenesvonalú egyenletesen változó: s = v0 * t + a/2 * t^2 (t^2 = t négyzete)
s: út
v0: kezdősebesség
t: (eltelt) idő
a: gyorsulás
Egyenesvonalú egyenletesen változónál így is ki lehet számolni:
s = [átlagsebesség] * [eltelt idő]
[átlagsebesség] = (v - v0)/2
(v fölülvonás a jele, de az nekem itt nem megy)
Itt a v a pillanatnyi sebesség. De ez lehet felőlem vt is, ahogy a példádban. Vagy akár v(t) is.
Pillanatnyi sebesség: v = v0 + a * t
3. Szabadesés:
Ez a 2.-nak a speciális esete: a = g = 10 m / s^2 (s négyzet nem csak s!)
Köszi, ezt értem :) úgy gondoltam, hogy mozgáslonként hogy számoljuk ki a "tényezőket" (út, idő, sebességek, gyorsulás, <ha kihagyram valamit>)
pl. Egyenes vonalú egyenletes mozgásnál:
v = s/t
t = s/v
s = v * t
(Ezt tudom biztosra) Hogy van a többi?
Csak át kell rendezni az egyenletet, de segítek.
1. Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgásnál:
- kezdősebesség: v0
- pillanatnyi sebesség: v = v0 + a * t
- gyorsulás: a = (v - v0) / t
- eltelt idő: t = (v - v0) / a
- út: s = v0 * t + a / 2 * t^2
- útból gyorsulás: 2 * (s - v0 * t) / t^2
- útból kezdősebesség: (s - a / 2 * t^2) / t
- útból idő: a / 2 * t^2 + v0 * t - s = 0
Ezt a másodfokú egyenletet (csak a t ismeretlen) kell megoldani ilyenkor. Ha két megoldása van, akkor valószínűleg az egyik negatív, ezért az kiesik (az idő ugye nem lehet negatív).
- átlagsebesség: v` (v fölülvonás!) = (v - v0) / 2
- átlagsebességel az út: s = v` * t (itt is v fölülvonás van!)
- ebből az idő: t = s / v` (v fölülvonás!)
De attól tartok, hogy már későn írom le ezeket...
A következő adatokra van szükséged:
s_0, t_0, v_0, s_1, t_1, v_1, a. Két egyenleted van:
s_1=\frac{1}{2}a(t_1-t_0)^2+v_0(t_1-t_0)+s_0
v_1=a(t_1-t_0)+v_0
Behelyettesítesz és megoldod az egyenletrendszert.
:)
Sikerült elnapoltatnunk a dolgozatot
Ugyanis ma írtunk földrajzból, nyelvtanból, matekból és még számtechból is. Nehéz ez a 9. osztály.
Fizikából ez az első témakör, ráadásul még ez nem is a vége.
De jófej a tanár, nem szokott kiabálni, meg azt is monda, hogy eddig mi vagyunk az első olyan osztály, aki nem utálja a fizikát, hanem tesz azért, hogy értse és jó jegyet szerezzen.
Elvileg ez még csak ismétlés, de még sosem vettünk gyorsulást, vagy hasonlót. Ennél lesz még bonyolultabb?
Egyébként Nagyon köszönöm a képleteket, ezeket értem! :)
Szerintem ennél csak bonyolultabb dolgok lesznek. Én mondjuk szerettem a fizikaórák témáinak nagyrészét...
Egyébként ezt tanácsolom neked: (szerintem hasonlóképpen állsz hozzá úgyis)
- képleteket tanulj (bár ha lehet használni a függvénytáblázatot, akkor inkább annak a használatát tanuld meg: mit hol keress)
- a matek menjen jól (egyenletek = képletek átrendezése)
- és persze tudd, hogy mi minek a jele
Ha ezek mennek, akkor a számolás menni fog.
Persze az még egy dolog, hogy a feladat szövegéből meg kell tanulni kihámozni az adatokat.
Ha pedig a számolós feladatok mennek, megbukni nem fogsz...
Én középsuliban kémiából voltam így (a számolás ment), egyetemen meg a közgazdasági alapismeretekkel (kötelező volt ezt is tanulni, itt is szinte csak a számolás ment).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!