500 mg desztillált vízbe hány gramm NaCl-t kell rakni, hogy 20 tömegszázalékos oldatot kapjunk?
Megadták még a 20 tömegszázalékos sóoldat sűrűségét is (nem tudom ki lehet-e számolni nélküle.
ró = 1,148 g/cm^3 (szerintem a desztvíz sűrűségét 1 g/cm^3-nek vették, mert mi is úgy tanuljuk)
Tudnátok nekem segíteni, hogy fogjak hozzá? Valaki le tudná vezetni nagyon egyszerűen? Előre is nagyon köszönöm!
Nem szükséges hozzá a sűrűség, mivel nem kell térofogatadattal számolni.
A használandó képlet:
%(m/m)=m(oa)/m(o)*100, amelyből:
%(m/m) - az oldat tömegszázaléka (%)
m(oa) - a feloldott só tömege (g)
m(o) - az oldat tömege (g)
Mivel az oldat az oldószer és az oldott anyag együttese, így az oldat tömegét ki tudjuk fejezni az oldószer és az oldott anyag tömegével: m(o)=m(oa)+m(osz). Értelemszerűen m(osz) az oldószer tömege.
Visszahelyettesítve a fenti egyenletbe a következőt kapjuk:
%(m/m)=m(oa)/[m(oa)+m(osz)]*100
Ezt ki kell rendezni m(oa)-ra, és visszahelyettesíteni az értékeket.
Sűrűséget valami táblázatból kell kikeresni, mert a V (térfogat) nem additív.
Tömegszázalék:
20 % = m.oldott_anyag / (m.oldott_anyag + m.oldószer) * 100% // :100%
0.2 = m.oldott_anyag / (m.oldott_anyag + m.oldószer) // * bal oldali nevezővel
0.2 * (m.oldott_anyag + m.oldószer) = m.oldott_anyag // zárójel felbontás
0.2*m.oldott_anyag + 0.2*m.oldószer = m.oldott_anyag // azonos változók egy oldalra rendezése
0.2*m.oldószer = m.oldott_anyag - 0.2*m.oldott_anyag // kivonás elvégzése
0.2*m.oldószer = 0.8*m.oldott_anyag // :0.8
(0.2/0.8)m.oldószer = m.oldott_anyag
voilà
Nem kell ide sűrűség!
20 tömegszázalékos azt jelenti, hogy 100 g oldatban 20 g az oldott anyag, tehát 80g az oldószer (víz). Ha nem 80g, hanem 0,5 g van benne, aránypárral kijön, hogy (0,5/80 = x/20) 0,125 g sót kell rakni bele.
A sűrűség ennek a térfogatához kellene, d az nem kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!