Más is érzi a megmikrózott ételeknek azt a furcsa mikró-ízét?





Molekulak atrendezodese:
Termeszetesen a molekulak atrendezodnek az etel elokeszitese es megevese soran. A fott tojas pl azert mas mint a nyers tojas, mert a molekulai atrendezodtek. A tukortojas kicsit hasonlit a fott tojasra, de kicsit el is ter, mert a molekulai hasonloan, de nem teljesen ugyanazon a modon rendezodnek at. Minden fott, sult, parolt etelre igaz, hogy a molekulai atrendezodnek, pont ezert fozzuk-sutjuk-paroljuk oket. Sot a molekulak atrendezodnek olyan eljarasok soran is, mint: erjesztes, vajkopules, habveres. Raadasul egyes hagyomanyos fozesi eljarasokban bizonyosan tobb karos anyag keletkezik, mint a mikroban. A mikro pl nem egeti az olajat ellenben a serpenyos fozessel, ergo nem keletkeznek benne egett olajszarmazekok, amik erosen rakkeltoek.
A molekulak atrendezodese egy erthetetlennek es ijesztonek tuno folyamat, amit pont azert mondanak igy a mikroellenes provokatorok, hogy a sok kemiatol felo, kemiat nem erto embert megijesszek. Holott a molekulak atrendezodese resze minden termeszetes folyamatnak: a legzesnek, az emesztesnek, a szivdobbanasnak, sebek gyogyulasanak, stb stb. Szoval attol, hogy a mikroban a molekulak atrendezodnek, meg nem biztos, hogy karos, sot sok esetben sokkal kedvezobb, mint mas, hagyomanyos fozesi eljarasok.
Molekulak mozgasa:
Sokan kepzelik ugy a molekulakat, hogy azok valahogy allnak dermedten, es csak valami termeszetellenes okbol kezdenek mozogni. Holott a molekulak mindig, minden homersekleten es minden korulmenyek kozt mozognak, lokdosik egymast, nyuzsognek, meg fagyott allapotban is, sot meg a leghidegebb sziberiai telben is. A szervezetunk is ezert mukodik. Minel magasabb a homerseklet, annal gyorsabban mozognak, fuggetlenul attol, hogy milyen modon melegitettuk fel oket. Tehat pl egy pohar 70 fokos vizben a vizmolekulak ugyanolyan gyorsan mozognak, akkor is, ha mikroban melegitettuk, vagy akkor is, ha tuzhelyen. Ugyanez igaz minden molekulara.
Ahogy az etel kezd kihulni, ugy a molekulak mozgasa is lassul, de nem szunik meg soha. Tehat a mikrora ugyanugy igaz az, hogy felgyorsitja a molekulakat, mint a tuzhelyre vagy a napsutesre. Es az is igaz, hogy a tuzrol levett vagy a mikrobol kivett etel hulni kezd, vagyis a molekulai lelassulnak. Ezek nem szetvalaszthato dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!