Mozis 3D szemüveggel miért nem látok 3d videókat?
Voltam moziba 3d-s filmen kaptam 3d szemüveget. (Nem piros kék lencsés ,hanem átlátszó)
A film 3d volt és ott jól működött a szemüveg.
De itthon nem találok olyan 3ds vidót amit ezzel a szemüveggel tudnék látni is. Ez miért van???
Kerestem de nem találok.. Gondolom az első válaszolónak lehet igaza.. Valami HZ.. tartomány miatt nem működhet szimpla monitoron..
És csak piros kéket találok.. Gondolom ahhoz elég a piros-kék szemüveg nem??
"meg van ez a mozis ami nem tudom hogy működik."
Cirkuláris polarizációval működik.
Vannak iylen tévék is, talán az LG gyárt ilyet, amelyiket ciirkuláris polarizációs passzív szemüveggel lehet nézni, ugyanis a páros és páratlan sorok az LCD paneljén felváltva kaptak egy balra és egy jobbra forgós cirkuláris polárszűrőt. A szemüveg meg ugyanilyen szűrőkkel van ellátva, ennélfogva az egyik szemeden lévő jobbos szűrő nem engedi át a balos fénysugarakat, ergo a másik szemednek szánt képet nem látod azzal a szemeddel.
A megoldás hátránya, hogy ilyen módon a sorfelbontás a felére esik, és közelről jól látható fekete szünet van a sorok között. Előnye, hogy a kép nem vibrál úgy, mint az aktív 3D-s megoldásoknál, ezért az arra érzékenyeknél nem okoz fejfájást.
Egyébként a 3D-s filmek csak eleinte érdekesek, a 3D-s tévék tulajdonosa az első nagy fless után nem szokta használni ezt a funkciót a szemüveggel járó körülményesség miatt, ezért ez a funkció már leszállóágban van a tévégyártóknál - most keresnek mindenféle más parasztvakító bullshitet, például a 4K-t.
"Nincs a 4K-ban semmi parasztvakítás, azzal megint közelebb lehet majd ülni a TV-hez, mint mikor a HD bejött."
Hát nekem például nincs otthon a székem lecsavarozva, úgyhogy oda ülök, ahová akarok.
Nem olvastam el a válaszokat de...
Ma nem a fény hullámhosszának külömbségével dolgoznak, hanem a fény polarizációjának segítségével. Egyébként ilyen szemüveget nagyon-nagyon egyszerűen készíthetsz otthon. Nem kell hozzá más, mint egy régi tetrisz, ugyanis annak a kijelzőjében található két polarizációs fólia. Míg egymásra rakod rendesen, szóval, hogy teljesen fedjék egymás, addig teljesen átlátszó a két fólia, ha 90°-al elfordítod egymáshoz képest, akkor nem tud áthatolni rajtuk a fény.
Ugyanezen elvet kihasználva működnek a mahi 3D-s szemcsik. De ez csak egy megoldás, számtalan módon át lehet verni az emberi szemet, hogy két egymásra vetítettn2D-s képet a szem 3D-s ként érzékelje...
Pár éve láttam a müncheni automatika kiállításon egy baromi jó megoldást, ami akármilyen LCD monitorból 3D-s monitort csinál.
A monitor elé fel kell fogatni egy plusz LCD lapot, ami egy kis beépített kamerával a két szemet figyeli és a két szemnek más pixeleket enged látni, így a monitoron egymás mellett lehetnek a két szemnek szóló külön pixelek.
A plusz lcd lap és a szoftver együtt tökéletes 3D-s látványt ad a nézőnek.
Egyetlen hibája: 1 db nézőnek, mert a két szeméhez kell hogy hangolja a maszkolást.
Ez már vagy 5-6 éve volt, azóta is várom ,mikkor kerül kisker forgalomba, de még nem látom sehol.
*azóta is várom ,mikor kerül
A hurka ujjaim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!