Ha a Nap olyan messze van, miért látszik olyan nagynak?
Kiszámoltam a Nap Föld távolságából, hogy ha a Föld 1 cm-es átmérőjű kis golyócska lenne, akkor a Nap kb. 118 méterre lenne tőle, és 1,1 m átmérőjű lenne.
Ez azt jelenti, hogy egy 1,1 méteres, a Nap valódi fényének megfelelő erősséggel világító gömböt közel 120 méterről akkorának látunk, mint most a Napot.
Ha UV meg mindenféle szűrővel ellátott szemüveggel nézünk a Napba, akkor egy korongot látunk. Ha 118 méterről nézünk egy 1,1 méteres, halványan világító labdát, akkor azt is egy korongnak látjuk, de kisebbnek, mint amekkora korongnak látjuk a Napot. Miért? Miért látjuk ilyen nagynak a Napot, ha a távolsága miatt kisebbnek kellene látnunk?
"Én azt mondtam, hogy egy 1,1 méteres gömb 120 méter távolságból kisebb, mint amekkorának látjuk a napot. "
Attól, hogy te mondasz valamit, az még nem úgy van. Minden, amit leírtál, csak spekuláció meg képzelgés. Végeztél bármilyen mérést? Nem. Akkor meg ne tegyél téves kijelentéseket.
Köszönöm szépen mindenkinek, valóban nem végeztem ilyen kísérletet. Miből jöttetek rá? :)
Igazatok lehet, biztos csak én érzékelem nagyobbnak, ezt az ujjas kísérletet meg alig várom hogy kipróbáljam.
"(a napnyugta, napkelte-jelensége, amikor megnövekszik és vöröses lesz a Nap, de akár a Hold is a horizont közelében, az más optikai jelenség, a légkör miatt van - de most nem erről beszéltem)."
És erről tudnál mondani néhány dolgot? Mármint hogy napnyugtakor miért látszik nagyobbnak. Azt tudom, hogy azért vörös, mert a többi színt a levegőben lévő pára és por kiszűri, és helyette az eget látjuk sötétebb kéknek, de hogy miért növekszik ilyenkor a Nap mérete az nem tudom. Valaki itt mondta, hogy azt is csak mi érzéklejük nagyobbnak. Talán igaza volt? Vagy tényleg "felnagyítja" a Napot a légréteg? És ha igen, akkor miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!