Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha a Nap olyan messze van,...

Ha a Nap olyan messze van, miért látszik olyan nagynak?

Figyelt kérdés

Kiszámoltam a Nap Föld távolságából, hogy ha a Föld 1 cm-es átmérőjű kis golyócska lenne, akkor a Nap kb. 118 méterre lenne tőle, és 1,1 m átmérőjű lenne.

Ez azt jelenti, hogy egy 1,1 méteres, a Nap valódi fényének megfelelő erősséggel világító gömböt közel 120 méterről akkorának látunk, mint most a Napot.

Ha UV meg mindenféle szűrővel ellátott szemüveggel nézünk a Napba, akkor egy korongot látunk. Ha 118 méterről nézünk egy 1,1 méteres, halványan világító labdát, akkor azt is egy korongnak látjuk, de kisebbnek, mint amekkora korongnak látjuk a Napot. Miért? Miért látjuk ilyen nagynak a Napot, ha a távolsága miatt kisebbnek kellene látnunk?

2014. júl. 30. 17:32
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

"Én azt mondtam, hogy egy 1,1 méteres gömb 120 méter távolságból kisebb, mint amekkorának látjuk a napot. "

Attól, hogy te mondasz valamit, az még nem úgy van. Minden, amit leírtál, csak spekuláció meg képzelgés. Végeztél bármilyen mérést? Nem. Akkor meg ne tegyél téves kijelentéseket.

2014. júl. 31. 02:44
 12/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek, valóban nem végeztem ilyen kísérletet. Miből jöttetek rá? :)

Igazatok lehet, biztos csak én érzékelem nagyobbnak, ezt az ujjas kísérletet meg alig várom hogy kipróbáljam.

"(a napnyugta, napkelte-jelensége, amikor megnövekszik és vöröses lesz a Nap, de akár a Hold is a horizont közelében, az más optikai jelenség, a légkör miatt van - de most nem erről beszéltem)."

És erről tudnál mondani néhány dolgot? Mármint hogy napnyugtakor miért látszik nagyobbnak. Azt tudom, hogy azért vörös, mert a többi színt a levegőben lévő pára és por kiszűri, és helyette az eget látjuk sötétebb kéknek, de hogy miért növekszik ilyenkor a Nap mérete az nem tudom. Valaki itt mondta, hogy azt is csak mi érzéklejük nagyobbnak. Talán igaza volt? Vagy tényleg "felnagyítja" a Napot a légréteg? És ha igen, akkor miért?

2014. júl. 31. 11:24
 13/17 anonim ***** válasza:
Hogy miért látszik nagyobbnak napkeltekor és napnyugtakor, azt én már a 6-ban leírtam, amit ügyesen le is pontozott egy okostojás. Tudom, hogy az emberek nagy többsége általában ezt tévesen tudja, és nem fogadja el, és mindenféle fénytöréssel magyarázza (kíváncsi lennék, azzal hogyan lehet), de ha ezek az emberek egy kicsit is utánaolvasnának (főleg angol oldalakon, mert magyaron nem nagyon van mit), talán ők is felfognák a lényegét.
2014. júl. 31. 12:46
 14/17 Wadmalac ***** válasza:
Tud valaki pontos adatot, a légkör-vákuum fénytörés mennyit és milyen irányban változtat a látszólagos méreten? Mert ez ugyebár a labdás modellnél nincs, ez különbség.
2014. júl. 31. 16:00
 15/17 A kérdező kommentje:
Utolsó, nincs fénytörés, csak mi látjuk nagyobbnak. Nyújtsd ki a mutatóujjad majd ha megy le a Nap, és akkor láthatod, hogy akkora mint a telihold, vagy amekkora a Nap fent az égen mondjuk délben. Én még ezt nem próbáltam ki, de elhiszem a többieknek.
2014. júl. 31. 18:48
 16/17 Wadmalac ***** válasza:
Lehet hogy tényleg nem szól bele jelentősen a látszólagos méretbe, de a "nincs fénytörés" állítás biztos, hogy nem állja meg a helyét. A levegő-vákuum fénytörési mutató 1,00028, lehet, hogy ez szemmel érzékelhetetlen mértékű méretváltozást okoz csak ilyen szűk látószög mellett, de hát épp ez volt a kérdésem. :)
2014. aug. 1. 08:35
 17/17 anonim ***** válasza:
Ha nem volna fénytörés, akkor nem fordulhatna elő, hogy a Napot vagy a Holdat a horizont közeli pozíciókban nem is gömbnek látjuk időnként hanem ellipszisnek vagy méginkább valamiféle tojásdad alakzatnak.
2014. aug. 4. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!