Van valami weboldal, ahol alapfokú villanyszerelést (? ) lehet tanulni?
Fényfestésbe szeretnék kezdeni( [link] ), de a költségvetésem elég kicsi,így magam szeretnék összerakni lámpákat. Itt találtam eszközöket:
de grafikus végzettségű nő létemre nincs meg hozzá a megfelelő tudásom. Ha van valakinek ötlete,hogy online hol találok olyan,lehetőleg magyar leírásokat,amikből megtanulhatom,hogy hogy kell olyan lámpákat összerakni,amik valami hordozható áramforrásról szabadtéren is működnek, szívesen venném.
Az hogy milyen fényforrás kellene neked az attól függ hogy egészen pontosan milyen technikát szeretnél alkalmazni.
Ahogy én látom elsőnek elegendő lenne egy erősebb zseblámpa egykét színszűrővel.
Kész megoldás is van:
Amit te akarsz, az inkább az elektronika, mint a villanyszerelés.
Ha szűk a költségvetés, akkor Lomex.
Szükséged lesz egy olcsó forrasztópákára, forrasztóónra, gyantára, néhány fogóra, csipeszre, és egy olcsó multiméterre.
Pl. a DT-830 sorozat valamelyik tagját már 2-3 ezresért hozzád vágják valamelyik kínai piacon.
A LED-ekről egyelőre annyit, neked a szuperfényes típusok kellenek. Gyárilag a hosszabbik lábuk az anód, azt kell a (+)-ra kötni. Mindegyik szín nyitófeszültsége más, 1,8 - 3,4 V közötti érték. Általában 25 - 30 milliamperrel kel meghajtani.
Kezdőknek a furatszerelt típusokat, és zebracsíkos panelt ajánlok.
Végül egy jó hír, ha grafikus vagy, a kézügyességed megvan hozzá. Sőt lehet, hogy az SMD ( felületszerelt) alkatrészekkel is boldogulni fogsz.
A "Csináld magad" könyvsorozatnak van néhány része, ami villanyszereléssel foglalkozik, vedd ki pl. könyvtárból.
Az interneten sok baromságot lehet találni, nehogy összetákolj valamit szaktudás nélkül, mert az életveszélyt jelenthet.
A villamosság nem játék, főleg szaktudás nélkül!
Vagy fordulj villanyszerelőhöz, biztos van valaki ismerősöd, vagy aki tud ajánlani.
#1 A második linken nem csak zseblámpák vannak. Ha csak azok lennének, nem tettem volna föl a kérdést.
#2 #3 Köszönöm szépen, igazán hasznos dolgokat küldtetek :)
#5 Azért ennyire gyökér nem vagyok, benne volt a kérdésben,hogy nem hálózati árammal szeretnék szórakozni: "olyan lámpákat összerakni,amik valami hordozható áramforrásról szabadtéren is működnek"
Köszönöm a válaszokat:)
Mesélek még, ha nem probléma.
A forrasztásról. Az elektronikában 15 - 60 wattos pákákat használnak. A 15 W-ost kényes csipekhez, a 60 W-ost nagyobb alkatrészekhez. neked 30 - 40 wattost ajánlok. Igaz hogy nyafizik ha vastagabb vezetékre krokodilt kell felforrasztani, de megoldható. Egy fahasábra felerősítünk 2 fa ruhaszárító csipeszt. Abba rögzítjük a forrasztandó cuccot, és öngyújtóval besegítünk.
A páka élettartamára jó hatású, ha készítünk egy kapcsolós tartóállványt.
Ennél jobbak, és biztonságosabbak a forrasztó-állomások. De 5 ruppó már nagyon kedvező ár egy ilyenért.
A Weller - e témában a Mercédesz megfelelője - határ a csillagos ég.
Nem kívánok a pénztárcádban kotorászni, mert az is elszomorít, ha a sajátomban kell.
Az olcsóbb pákáknak megvannak a buktatói, pl. rossz minőségű ónt mellékelnek hozzá nagylelkűen. Vagy a mellékelt pót hegy inkább kártékony mint hasznos.
De azért lehet dolgozni vele.
Denaturált szeszből, és gyantából világossárga oldatot készítünk. Ezzel kenjük be a megtisztított forrasztandó felületeket, vagy a vezeték végeket egyszerűen belemártjuk.
Nem kell sok, a forrasztóón eleve tartalmaz folyasztószert - 10 - 30 ml.
Néhány tipp képeben:
Valahogy én is bolondulok a LED-ekért. Ezt hidegfehér, és borostyánsárga LED-ekkel csináltam:
Mára ennyi! LED-ek villogtatásáról, áramgenerátorokról majd később - ha érdekel.
Megint itt vagyok.
Egy LED áram beállításának 2 módját ismertetem.
1) Sorosan kötött ellenállással. Ez az egyszerűbb. A www.hobbielektronika.hu oldalon találsz rá méretező programot.
2) Áramgenerátorral. Az áramgenerátor szakmai kifejezés, ha áramszabályzónak neveznénk ezt a kapcsolást közérthetőbb lenne.
Miért bonyolítjuk, ha egyszerűen is lehet? Ha munkát és néhány plusz alkatrészt fektetünk be joggal várunk valami extrát. Kapunk is, nagyobb stabilitást, és a lehetőséget, hogy könnyen vezérelhessük a LED-et. ( Villogtatás.)
Itt egy lehetséges kapcsolás:
Ha a "A", és "B" pontokat összekötjük, ( szaggatott vonal ) sima áramgenerátorként működik. A LED áramát az R3 potival (1 kiloohm ) állíthatjuk be.
Ha nem kötjük össze, hanem a "B" pontra pozitív impulzust adunk a LED felvillan.
Még a témához:
A fényfestéshez jól jöhet, ha egy fényforrás villogni is tud. Legegyszerűbb, ha villogó LED-et veszel. Ha kevés a fénye, köthetsz vele sorba 1 - 2 másik normál LED-et. A villogó LED-ek általában áramgenerátorral is rendelkeznek. ( Nem árt azért megnézni az adatlapját, egyúttal az áramfölvételét is egyeztetni a többivel. )
Bonyolultabb megoldások:
Komlementer villógó
Mulivibrátor
555-ös csippel
LED
Most egy kis gyakorlat. Ha egy "elektromos" ember azt mondja nyák, az nem trutyit jelent, hanem NYomtatott ÁramKört. Sok NYÁK-készítési leírás van a világhálón. Most a kapart NYÁK-ra mutatok példát.Ez egy SMD (felület-szerelt alkatrészekből összekóburált valami :
Egyszerű áramkörökhöz megfelel, nem kellenek hozzá harapós vegyszerek, csak fém vonalzó, és valami kaparó szerszám:
Téged valószínűleg a linóleummetszés technikájára fog emlékeztetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!