Nitrohígító desztillációjával elő lehet állítani majdnem tiszta toluolt?
ESajnos nem lehet biztosat mondani, mert életbe lép a forráspont-emelkedés törvénye:
"A forráspont-emelkedés törvénye megfogalmazza, hogy az oldatnak a forráspontja mindig nagyobb, mint annak a tiszta anyagnak – (elemnek vagy vegyületnek) –, amelynek ez az anyag az oldószere."
Itt jönnek a képbe az azeotróp elegyek. Az azeotróp elegyek forráspontja lehet nagyobb mindkét alkotórész fp-jánál (hcl-víz), vagy kisebb mindkettőnél (etanol-víz).
Ezek az azeotrópok meghatározott arányban léteznek, viszont a desztillálás mindig ezt az arányt fogja követni.
Az etanol-víz elegynek az azeotrópja 95,63 % EtOH és 4,37 % víz, ekkora csökken az fp mindkét alkotó alá (78.2 C, az etanolé 78.4). Ha elkezdesz egy fele-fele arányú elegyet desztillálni, az első párlat 80/20 lesz, a második kicsit több ... egészen addig, ameddig ezt az azeotróp állapotot el nem éred.
Akkor alkotórészekre bontva nézzük, itt mi mivel csinál azeotrópot.
- Alkohol (nem specifikáltad) + víz: a metanollal nem, azon kívűl mindegyikkel igen
-Aceton + víz: nem képez
Továbbvittem az okfejtést és rákerestem, a H2O + Etanol + Toluol 3-as azeotrópot képez
A kindulási fpk (sorrendben) 100, 78.4, 110.6
Térfogatszázalékos arányban 12%, 37%, 51% -os összetétel esetén képez azeotrópot.
Ezek alapján az azeotróp elegy forráspotja 74.4 C lesz, tehát addig fog lemenni a forráspont szép lassan, így ha egyből beledurrantasz 110 fokkal akkor a toluolt is ledesztillálod mindennel együtt.
Tehát a lényeg: az alkoholod, víz, toluol elegye azeotrópot képez és tökéletes deszti esetén is ha etanol az alkohol 12% víz 37% etanol marad az 51% toluol mellett, bármit is csinálsz.
Így maradna a bűvészkedés, amivel megszűntetnéd az azeotróp effektust, viszont ez lehetetlen, mert a víz és toluol és az alkohol és toluol is azeotrópikus lesz, tehát a vizet és alkoholt desztivel sehogy nem párlod ki.
Sajnos a víz és az etanolt legkönnyebben nátirummal tudnád kivonni (a toluol csak Na2O mellett reagálna Na-val), viszont így két dolog fog történni:
H2O + Na -> NaOH + H2
C2H5OH + Na -> C2H5ONa + 1/2 H2
Az alkoholból na-etoxid lesz, a vízből marónátron és keletkezik jó adag hidrogén. Na és víz reakciója alapból heves, szóval lehet lennének mellékreakciók is.
Így kapnál egy trutyit kb. amiben NaOH-ban van oldva toluol és benne egy alkohol sója. Leszűrnéd, marad az NaOH-ban oldott toluol.
Meglöttyinted sósavval:
HCl + NaOH = NaCl + H2O
Toluol + só, de megint visszakapod a vizet, szóval ez bukta, azeotróp megint, tök felesleges lépés.
Szerintem hagyjad, a toluol eleve baromi karcinogén, még a gőzei is, ráadásul elég pepecs munka kellene vízeolvonószerrel kiszedni a felesleges vizet...
Első körben a vizet ki lehetne bontani elektromos úton.
második körben az azeotrópia jellege és a kiindulási koncentráció mondja meg a mikéntet (vákuum alatt például)
Most kerestem rá, az EtOH toluol azeotropikus pontja 76.7 cFok, 32 %
Vagyis, ha a desztilációt pl 80 fokon vezetem, az elegyből (lévén minimális forráspontú azeotrop) az etoh-toluol azeotrop távozik, miután elfogyott az elegyből, a maradék tiszta toluol.
Ez akkor műk, ha az elegy kezdeti koncentrációja (vízmentes) nagyobb mint 32% , és a 32% feletti rész marad az azeotrop kidesztilálása után.
1, nem tudja elbontani a vizet házilag
2, nem tud otthon vákuumot csinálni
Amúgy lőporgyártáshoz kellene neki, szóval köszi szépen, hogy segítettél neki karcinogén dolgokkal játszani.
dehogynem!
De szándékosan nem írtam le, mit kell "hozzálöttyinteni"
és gondolom láttál már csapra szerelt vízsugár vákuumszivattyút!
(simán felforralja a vizet 20 fokon!
Amúgy meg elég nagy szamárság toluolból "lőport" csinálni...
Mint tudod,a toluol nitrálása macerás, és nem is megy egyszerűen max 1 nirto csoportig egyszerű.
Ennél sokkal egyszerűbb útjai is lehetnek a pirózásnak, és nem tisztem eldönteni mi van a kérdező fejében.
Egyébként a kérdés érdekes, mert gyakorlati hasznát látom. Sok ember áll és gondolja vége a világnak a desztilláláskor ha azeotróp elegyről van szó, meg akartam mutatni, hogy ez korántsem így van.
1. c2h5oh privátba segítséget kérek tőled te meg ki írod ide? ...
2. nem egy alapanyaga a toluol de növeli a hatékonyságát vagyis olvastam erről, de inkább nem írom ki ide nehogy mr. etanol úr ezt a kérdésemet is jelentse...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!