Adott 3 pont, ebből kettő egy szakaszt határoz meg, a harmadik valahol fölötte vagy alatta van, hogy állítok ebből a pontból egy merőlegest a szakaszra?
Tehát a pont nem esik ki a szakasz területéről jobbra vagy balra, az x tengelyen.
Nem rajzolási megoldás kéne, hanem képlet.
A pontokat írjuk fel így:
A szakasz pontjai: A(x1, y1) B(x2, y2), a pont pedig P(x3, y3)
előre is köszi a válaszokat.
(1 lépés) Az AB vektorból csinálsz egy irányvektor.Ha ez megvan akkor ez az irányvektor annak az egyenesnek a normálvektora aminek a P pont az egyik pontja.Ezután felírod ennek az egyenesnek az egyenletét.
(2 lépés) AB irányvektorból normál vektort csinálsz.Ez anak az egyenesnek lesz az irányvektora aminek két pontja A és B .Valamelyik pont(A vagy B) segítségével felírod ennek az egyenesnek az egyenletét.
(3 lépés) Megoldod a két egyenlerből álló egyenletrendszert és megkapod ametszépont koordinátáját.(jelöljük M-el)
(4 lépés) A P pont és az M pont egy vektor határoz meg.Megkeresed PM vektor koordinátáit majd kiszámolod a vektor hosszát.(ez a hossz adja meg a szakasz és a pont távolságát)
a pitagoraszok felírása és a két kétismeretlenes felírása és összehozása nem akar összejönni. felírom mind2-t behelyettesítek, és bárhogyan csinálom a végeredményt, hogy az ismeretlenek kiütik egymást +- alapon és az eredmény 0=0 lesz. még próbálom biztos elcsesztem vmit.
a vektoros téma meg jól hangzik, látom, hogy az a nyerő, de kár, hogy síkhülye vagyok ehhez, évek elmúltak már mióta én ezt tanultam. azért még annak is utánanézek.
nézőpont kérdése, végülis siker.
megkeresem a pontot ami merőleges az AB szakaszra, ezt végülis a normál vektor segítségével találom meg. Ezt nevezzük F pontnak. Az AF szakaszt eltolom a P pontig így pont a metszés ponton fog áthaladni az egyenes amin ez a szakasz fekszik.
Felírom akkor ennek az egyenesnek az egyenletét és felírom az AB szakaszon áthaladó egyenes egyenletét és a két egyenlet metszéspontja lesz a keresett pont. ha az megvan, akkor már simán kiszámolom a merőleges szakasz hosszát.
Azt hiszem második hozzászóló te magyaráztál ilyesmit, kicsit bonyolultabb volt mert rég tanultam ilyet, de jó irányba küldtél, köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!