Miért van az embernek szüksége arra a hitre, hogy létezik Isten?
Tudom, hogy sokan le fognak pontozni... de én egész egyszerűen arra vagyok kíváncsi, hogy miért van, hogy az ember mindig kitalál magának természetfeletti bálványt. Nincs olyan nép, ahol ez nem figyelhető meg?? Mert tudomásom szerint nincs. És miért kell ez az embernek. Hiszen valahol legbelül mindenki tudja, hogy nincs, ugyanúgy, ahogy Jézuska, Mikulás és angyalok sem, még akkor is, ha nem vallja be magának...
(Vallásfanatikusok és különösen az idézetekkel jövő Biblia-mániások kíméljenek! Értelmes emberek válaszait várom.)
A haláltól/ avagy a "megszűnéstől" való félelem miatt keresik egy felsőbb teremtő létezését.Valjuk be nehéz feldolgozni,hogy ha utolsót dobbant a szívünk...utána nincs semmi-sem.
Ez miatt tisztelem a vallást,hisz gondolj bele hogy az a sok idős ember ebbe kapaszkodik bele,ahogy napjaik száma igencsak a végéhez közeledik. Ezért IDŐS EMBERT SOHASEM szabad meggyőzni(megvitatni) hogy nincs isten/teremtő. Jobb neki ha "hit"-ben éli le életét,hadd legyen úgy ahogy Ő gondolja,így nincs neki szorongása,félelme.
Így tisztességes...
1 nem hívő
" "Az nem elég, hogy semmi bizonyíték nincs a létezésére?"
De arra sincs, hogy nem létezik. "
Ezt már kifejtettem. Te mindenben hiszel, aminek a nemlétezésére nincs bizonyíték?
"És ha a halálod után kiderül hogy a te hited volt az önbecsapás? "
Vállalom a felelősséget. Egy szóval sem mondtam egyébként, hogy az én meggyőzősédem az igazi, én csak azt mondom, hogy számomra ez logikailag az elfogadhatóbb.
Egyébként aki írta, hogy egy idős embert nem szabad győzködni, annak is azt hiszem, hogy igaza van (hozzáteszem én 17 éves vagyok.)
Az ateizmus nem hit!
Ilyen alapon a bélyegNEMgyűjtés is egy hobbi.
Az ateizmus is egy vallás.
Csak a középpontjában nem egy természetfölötti személy, vagy jelenség áll, hanem a tudomány.
Gondolj bele! Az istenhívő mindent Istennel magyaráz, az atrista pedig mindent a tudománnyal. Mi a különbség?
"Attól még, hogy két ember mást állít, még nem biztos, hogy a két dolog egymásnak ellentmondó. "
De itt igen. Alapvető eltérések vannak az istenek számában (0,1,sok) a teremtésben, az időszámításban, a többi valláshoz és az ateistákhoz való viszonyban.
A vallások sokszínűsége egy nagyon erős érv amellett, hogy az ember maga találta ki az egészet.
"Ezt már kifejtettem. Te mindenben hiszel, aminek a nemlétezésére nincs bizonyíték?"
Nem. Felcseréled a dolgokat. Nem azért hiszünk, mert nincs bizonyíték az ellenkezőjére. Ezzel az általánosan felhozott érvet cáfoljuk, hogy ti. azzal jönnek, hogy nincs rá bizonyíték, ezért nem igaz.
De egyébként ezt a kérdést nem lehet azzal vizsgálni, hogy mire van igazolás. Ugyanis egyik állítás sem bizonyítható tudományosan (sem az, hogy van Isten, sem az, hogy nincs).
Maga a hit nem a racionalitásról szól. Elsősorban belső igény van a hitre, nem pedig az, hogy megmagyarázzuk a fizikai folyamatokat, arra van a tudomány. Ugyanúgy a tudomány sem arról szól, hogy megtaláljuk a lét értelmére vonatkozó válaszokat. A tudomány célja, hogy az élet során felmerülő konkrét helyzetekben minél hatékonyabb megoldásokat találjunk a problémákra, hogy számunkra előnyösen befolyásolhassuk az eseményeket. A tudomány nem keres filozófiai kérdésekre választ, és filozófiai kérdésekre általában nincs is tudományos válasz. Mint ahogy a világ eredetét sem tudja megmagyarázni.
"Az istenhívő mindent Istennel magyaráz, az ateista pedig mindent a tudománnyal. Mi a különbség?"
Elég sok. Az ateista magyarázatát ellenőrizheti bárki. Az ő törvényei vonatkoznak mindenkire és mindenre, senki nem vonhatja ki magát alóla. Rám viszont semmilyen hatással nincs a (nem létező) isten, semennyiben nem befolyásol sem engem, sem a környezetem. Nem furcsa?
bár nem kell hozzá haj.
előző
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!