Ha cukrot hevítünk kémcsőbe (karamellizáljuk) akkor a kémcső falára miért csapodik le vízpára?
Figyelt kérdés
2014. márc. 5. 08:57
1/3 A kérdező kommentje:
Arra gondoltam, hogy talán a cukor vegyületből felbomlanak kötések és ezek lépnek ki a rendszerből majd ez csapodik a kémcső falára (kondenzáció) Mert ha a cukoból nem távozik víz akkor sztem a levegőben lévő vízmolekuláknak nem hideg annyira a kémcső fala, hogy a harmatpontot elérjék és rácsapodjanak nem?
2014. márc. 5. 09:53
2/3 anonim válasza:
Pedig a cukorból távozik a víz.
A cukor ügyebár szénvegyület - C12H22O11
Ha elkezded hevíteni, akkor vizet ad le (oxigént-hidrogént). Ha elég ideig hevíted, akkor a végeredmény tiszta, elemi szén lesz - cukormolekulánként kapsz 12 atom szenet, és 11 molekula vizet.
A karamell ügye részben égetett cukor, tehát egy része szén, a maradék cukor. Ha folytatod, akkor csak szén marad :) Ha még tovább folytatod, akkor meggyullad a szén, és CO2 lesz a végeredmény.
Tehát a cukor tökéletes égés esetén CO2 + H2O -vá ég el.
3/3 A kérdező kommentje:
Hálásan köszönöm. Én is erre gondoltam, csak nem voltam benne biztos, de nagyon szépen köszönöm a korrekt választ!
2014. márc. 5. 10:05
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!