Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha egy helikopter repülne egy...

Ha egy helikopter repülne egy azt szállító pl konténerben attól a súlya mérhető lenne vagy kivonódna?

Figyelt kérdés
A helyzet az hogy a discovery-n volt egy ilyen kísérlet csak akkor nem tudtam megnézni azóta nem volt tudtommal és nagyon kíváncsi vagyok rá. Az a lényeg, hogy volt egy konténer amiben volt egy helikopter, lemérték a súlyát és aztán a helikoptert beindították és felszálltam (persze nem kell mondanom a konténer zárt volt) és megint lemérték a súlyát és a csattanó hogy kivonódik-e a súly vagy nem és hogy miért is van, milyen jelenséget láthatunk nem derült ki. Esetleg valakinek ötlet?

2014. febr. 8. 22:24
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%
A helikopter rotorja egy nagyjából 10 méter átmérőjű sugárban nyomja lefelé a levegőt. A Te felületed felülről kábé 0,1 m2. A helikopter tömege mondjuk 3 tonna. Vagyis a három tonnányi tömeg súlya egy nagyjából 10 méter átmérőjű (~75 m2) körön oszlik el. Ha aláállsz, akkor a talajra ebből a súlyból kb. 75/0,1-0,1 rész, rád pedig a maradék (kb. 1/750-ed rész) jut, ami a 3 tonnát alapul véve kábé 4 kilogramm. Vagyis egy olyan helikopter alatt állva, amelyik 3 tonna és egy méterre lebeg a földfelszín felett, 4 kilogrammnyi részét tartod Te a helikopternek, a maradék 2996 kg-ot a talaj tartja.
2014. febr. 9. 00:47
 12/13 A kérdező kommentje:
Most már értem. Köszönöm a válaszokat.
2014. febr. 9. 11:33
 13/13 anonim válasza:

Ha a helikopter hirtelen száll a konténer tetejéig, majd ott leállitja hirtelen a motort akkor a konténer sulya megmérésekor csak a konténer sulyát érékelnénk.

Ugyanakkor a hirtelen felszállásnál, majd utána a lezuhanásnál nagyobb súlyt mérnénk, mint a konténer és a helikopter össz sulya.

Az egész folyamatot időben is mérve összesen kb. a két suly összegét kapnánk.

Viszont ha ennyire belemegyünk a energiába, felmerül még, hogy a konténer hőmérséklete megnőne a művelet alatt, s az energia egyben tömegként is jelentkezik. De ez tömegben mérve elhanyagolhatóan kicsi mennyiség.

2014. febr. 22. 11:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!