Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Lehet-e olyan térképet készíte...

Lehet-e olyan térképet készíteni, ahol minden országnak pontosan 6 szomszédja van?

Figyelt kérdés

Másként szólva:

Létezik olyan síkbarajzolható egyszerű gráf, amelyben minden csúcs fokszáma pontosan 6?

2014. febr. 2. 21:28
 1/5 anonim ***** válasza:

"Virtuális térképen", ha az országok mindegyike hexagon-határokkal rendelkezik:

[link]

?

2014. febr. 2. 21:58
 2/5 A kérdező kommentje:
Eddig én is eljutottam, de igazából olyan kellene, amelyet véges sok országgal is el lehet készíteni.
2014. febr. 2. 22:10
 3/5 anonim ***** válasza:

Nem létezhet ilyen térkép.

Minden síkbarajzolható gráfra igaz hogy ha n csúcsa van, akkor legfeljebb 3n-6 éle lehet.

Egy síkbarajzolható gráf csúcsainak foka átlagosan 2(3n-6)/n=6-12/n ami n pozitív egész számra mindig kissebb mint 6. Az általad említett 6-reguláris (egyszerű) síkbarajzolható gráf átlagos fokszáma triviálisan pontosan 6 (regularitása miatt), így biztosan nem létezik ilyen gráf.

2014. febr. 2. 22:48
 4/5 anonim ***** válasza:

Az előző vagyok, elírtam a következő mondatot:

"Egy síkbarajzolható gráf csúcsainak foka átlagosan 2(3n-6)/n [...]"

helyett

"Egy síkbarajzolható gráf csúcsainak átlagos fokszáma fegfeljebb 2(3n-6)/n [...]"

És természetesen n=végtelen esetén létezik ilyen, erre az első válaszoló mondott is példát.

2014. febr. 2. 22:59
 5/5 anonim ***** válasza:
50%
Véges sok országra is működhet a hexagonális felosztás (lásd #1 válaszát), ha figyelembe vesszük, hogy a bolygók felülete véges, de határtalan. Egyszerűen egy gömbfelületre kell feszíteni a hexagonális térképet, és máris teljesül a végességi feltétel is.
2014. febr. 3. 08:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!