Ha 100 liter levegőt összesűrítünk 4 bar-ra, hány liter lesz?
Figyelt kérdés
2014. febr. 2. 19:56
2/7 Wadmalac válasza:
...hozzátenném, ha az összesűrítéssel felszabaduló hőt elvezetjük és az összenyomott hőmérséklet azonos lesz az eredetivel. Mert ha meleg marad, akkor 25 liternél több lesz 4 bar-on. P*V/T állandó.
3/7 A kérdező kommentje:
Van egy nemlétező mértékegység amit mégis sokan használnak az úgynevezett "Légkör".Akkor egy légkör egyenlő 1 bar-al? Ez szerintem sántít,mert ha 1 bar van mondjuk a kerékben és kivesszük a szelepet akkor csakúgy süvít a levegő kifelé még akkor is ha nincs teher a keréken.Akkor lenne egy légkör a kerékben ha abszolút nem pumpálnánk bele.Hogy van ez?
2014. febr. 3. 16:02
4/7 Silber válasza:
Főleg a gépészeknek (rossz) szokása, hogy a légköri nyomást 0-nak tekintik, így csak túlnyomást használnak. Azonban ha megadunk egy nyomásértéket (pl. 2 bar), akkor ezalatt két nyomásértéket érthetünk: abszolút, illetve túlnyomás. Előbbit a-val jelöljük (bara, ahol "a" - absolute), utóbbit g-vel (barg, ahol "g" - gauge). Tehát 2 bar (2 bara)=2 bar, míg 2 barg=3bara (három bárnyi abszolút nyomás).
Kis kiegészítés: a légkör másik neve az atmoszféra, amely általában 101325 Pa nyomásnak felel meg. Tehát 2 atmoszféra nyomás 202650 Pa. Sok esetben azonban egyszerűbb bar-ral számolni, mivel az kerek 100000 Pa. Tehát a légköri nyomás pontosan 1 atmoszféra, és körülbelül 1 bar.
5/7 anonim válasza:
Gyanús, hogy ez a "légkör" nevű mértékegység egy fordítási hiba az atmoszféra angol változatából. Hol találkoztál vele?
6/7 A kérdező kommentje:
Írásban sehol,szóban annál többször.
2014. febr. 3. 20:21
7/7 Silber válasza:
A régi nagy gépészek még használták, én is találkoztam vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!