Vastag vagy vékony falu bögrébe öntenéd a forró teát és miért?
1. ha azt szeretnéd, hogy gyorsabban hűljön
2. ha azt szeretnéd, hogy lassabban hűljön
Épp ellenkezőleg. Amikor beleöntöd a teát a bögrébe, akkor viszonylag hamar kiegyenlítődik (nagyjából) a hőmérsékletük, a tea lehűl valemennyire, a bögre felmelegszik valamennyire. Ezután pedig sokkal lassabban hűlnek le a környezeti levegő hőmérsékletére.
Egy vékony bögre sokkal kevesebb hőt von el a teából, mint egy vastagabb, tehát magasabb lesz a "közös" hőmérsékletük.
Tehát ha gyorsabban akarsz hűteni, vastagabb falú bögrébe töltsd a teát.
12:53
Szóval szerinted, egy vékony műanyag falú bögrében (aminek a falvastagsága mondjuk 1mm) sokkal lassabban hűl le a forró tea, mint egy 1cm falvastagságú kerámia bögrében? :)
A valóság ennek némileg ellent mond :D
Okés, hogy felmelegszik, de a kerámia rossz hővezető, így hiába áll be a közös hőmérséklet, azt lassabban fogja leadni a levegő felé, míg a vékony műanyag (vagy nagyon vékony kerámia) sokkalta gyorsabban.
#3: Mivel a falvastagság változtatásáról volt csak szó, úgy kezeltem, hogy az anyag nem változik. Szerintem így korrekt.
Ezen kívül úgy gondoltam, hogy a tea és a börge között (legyen akár kerámia, akár műanyag vagy acél) mindenképp jobb a hőátadás, mint a tea és a levegő között (közvetlenül és a falon kereszül közvetetten is). Ennek nem néztem utána számszerűen, de érzésre igaz :)
Ha ezekkel a feltételekkel élünk (meg egy nagy rakás egyszerűsítéssel), akkor a tea kitöltése után először van egy gyors hűlés, amit a bögre hőelvonása okoz, aztán egy lassú hűlés, amit a levegő okoz. A vastag falú bögre több hőt von el, ezért a kezdetekben jobban lehűti a teát, utána viszont valamivel jobban szigeteli a levegőtől, tehát lassabban fog hűlni a levegőn. A kérdés az, hogy mekkora hőmérsékletre akarjuk lehűteni.
Na kedves fiúk, nem lettem sokkal okosabb, de köszi a válaszokat.
Ezekre a felvetésekre én is mind gondoltam, de nem egyértelmű.
Én kerámia falu bögrére értettem a kérdést, ki is akartam kísérletezni, de nekem csak 50 fokig mér a hőmérőm.
A válaszokból az anyagok két tulajdonságára való hivatkozás hiányzik, pedig a lényeg ezekben van:
1. a fajhő (mennyi energia [hő] szükséges ahhoz, hogy az anyag hőmérsékletét x fokkal megnöveljük)
2. az anyag hővezetőképessége (minél magasabb, annál gyorsabban megtörténik a hőmérséklet-kiegyenlítődés).
Ezekből kell kiindulni, s akkor könnyen meg lehet találni a helyes választ.
Ha abból indulunk ki, hogy a két bögre azonos anyagú, térfogatú, alakú és csak a falvastagság eltérő, akkor a párolgásból adódó lehűlés szerepét figyelmen kívül hagyhatjuk, hisz nagyjából mindkét esetben azonos. Ekkor csak a falvastagság (pontosabban a bögre tömege).
A gyakorlatban tehát, ha azt akarjuk, hogy a tea gyorsan hűljön akkor vastag falú fém bögrébe öntsük, ha azt szeretnénk, hogy lassan hűljön, akkor vékony falú kerámia vagy üveg bögrébe öntsük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!