Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen csillagászati távcsövet...

Milyen csillagászati távcsövet ajánlotok eme kritériumok alapján?

Figyelt kérdés

Első rendes teleszkópom lenne.

Amit szeretném, ha tudna:

-lehessen finoman követni az égitestek mozgását az idő múlásával

-Legyen hozzá akkora nagyítás, hogy mondjuk a Szaturnuszt rendesen lássam (pl kitöltse a negyedét-ötödét a látótérnek), ne csak egy apró kerek valami legyen.

-Akár még a Neptunuszt is meg tudjam vele szemlélni

-Ne legyen szellemképes/homályos

-Valamint amit még nagyon szeretnék, saját teleszkópon keresztül gyönyörködni az elérhető Messierekben (M31, M42-43, egyéb ismertebb, nagyobb nebulák)

Körülbelül (árban) hol kezdődnek az ilyesmi távcsövek?

Ti mit ajánlotok, ha veszek, milyet vegyek?

2013. dec. 3. 22:23
 1/3 A kérdező kommentje:
Az ismertebb csillagködök alatt értem még pl a Saggitariusban levőket. Aztán a Dracoban a Macskaszem, a Kígyóban a Sas-köd (M16) stb.
2013. dec. 3. 22:27
 2/3 Szecsői Tibor ***** válasza:

Így hirtelen én egy 150/750 körüli Newtont ajánlanék, az már egész fényerős a Messier-hez. Ha veszel hozzá egy Barlow-tagot, meg mondjuk egy EQ3-as mechanikát, szerintem 200 fölé fel tudnál menni érdememben nagyításban, ami bolygózni már egész jó volna. Bár alapvetően ugye bolygózni hosszú fókusz, mélyegezni rövid fókusz (=nagyobb fényerő) az ajánlott, szóval ez ilyen kompromisszumféle.

Gyanítom, 150-200 ezer körül volna a cucc. Nem néztem utána, de így saccolom.

2013. dec. 4. 00:30
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2013. dec. 4. 10:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!