Mennyire mérgező a réz?
Datolyaszilvát (hurmát) aszalok 3-as rézpálcákra fűzve. Az aszalás kezdetén még van benne némi csersav. A pálca elszíneződik az aszalás során, de nem tudom megállapítani, hogy csak a gyümölcs megfogja, vagy reakcióba is lép a rézzel.
A kérdésem: ha mégis reakcióba lép, és egy része a gyümölcsre ragad az anyagnak, akkor ennyi réz okozhat rézmérgezést?
Mennyit fogsz belőle megenni egy nap?
Mert ha 3 kilót, van esély. :)
Én a helyedben azért a rézről áttérnék saválló pálcákra.
Igen, pont ezen gondolkodom, csak nem tudom, hol tudnék szerezni. Rézpálca meg volt.
Köszi a választ.
A méregkeverő kézikönyvem szerint:
CuSO4*5H2O ( rézgálic ) halálos adagja 8 -12 gramm.
Tünetek:
Zöldeskék felmaródás a garatban, hányás, hasmenés, gyomor, és bélgörcsök, szédülés, nyugtalanság.
Bár ezek egyszeri, erős mérgezésre vonatkoznak.
Köszönöm a további válaszokat is.
Nagyjából tisztában vagyok a réz hatásaival, csak ez érdekelne, hogy így bekerülhet-e a szervezetembe annyi, ami már káros lehet egy kicsit is. (Mivel a rézhiány is káros, és lehet, hogy pont ez a kicsi hiányzik a komfortérzetemhez. :) Meg most hallottam egy tv-műsorban, hogy a rézhiány őszülést okozhat.)
Valamennyi rézre (szervesen oldott formában) szüksége is van az embernek.
Azért ha lehet cseréld le a pálcákat, biztos ami biztos.
Ha lesz választék, lehetőleg ne az 1.4301-est, hanem az 1.4571-est vedd. Az gyengébb savakra meleg környezetben is ellenállóbb.
Csak nehogy most meg a krómallergiát hozza ki. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!