Fizika! Mennyi ideig és milyen magasról esett le az az alma a fájáról, amelyik v=4 m/s sebességgel ütközött a földnek?
4 méter magasról, és egy secundum azaz másodperc alatt..
most komoly h nem tudsz értelmezni egy szöveget??? vagy képletet?
Az elsőre ne figyelj, hülyeséget beszél, de azt legalább olyan fölényesen, mintha legalábbis Nobel-díjas lenne. A másodikra se figyelj, mert ő meg nem jár fizikaórára.
Newton óta tudjuk, hogy (a légellenállást nem szémítva) minden tárgy ugyanakkora gyorsulással zuhan, ami a Földön 9,8 m/s^2 értéket jelent. És ez egyben azt is jelenti, hogy egyenletesen gyorsuló egyenes vonalú mozgásról van szó.
A feladat megadja a végsebességet (vmax), ami 4 m/s.
A vmax-ra két képletet ismerünk:
vmax = a*t
Mivel a = 9,8 m/s^2, vmax pedig 4 m/s
ezért csak t ismeretlen, behelyettesítve:
t= 0,408 s. Vagyis nem egészen fél másodperc.
A másik képlet:
vmax = 2s/t, átrendezve: s = (vmax/2)*t
Ebből már csak az út (s) hiányzik, mert a t kijött az előbb.
s = 0,816 m.
Tehát 0,816 méterről kb 0,408 másodperc alatt esik le az alma.
Á, az első megoldásoddal jutottam én is arra az eredményre.
És az 'a', alias gyorsulás megegyezik a gravitációs gyorsulással (g).
a=g=állandó
Köszi szépen harmadik válaszoló, első kettőről nem mondok semmit :-)
Kedves második, szerintem nem számít az alma súlya. Légüres térben vagyunk, ahol tudniillik minden test/tárgy ugyanolyan sebességgel esik. Lásd: tollpihe - kalapács
Kiegészítésképpen:
Ha mondjuk tollpihe lett volna a feladat, hogy az mekkora utat tesz meg, stb stb, akkor sem vesszük figyelembe azt, hogy a tollpihének nagy az ellenállása.
De figyelembe vesszük, mert nyilvánvalóan fogyelembe kell venni. Az alma esetén a légellenállás olyan kismértékű a gyorsuláshoz képest, hogy nem követünk el hibát, ha elhanyagoljuk. A kerekítés nagyobb hibát okoz. Tollpihe esetén ez nyilván nem így van. Tollpihével a feladat akkor működik, ha kikötjük, hogy vákuumban végezzük, de ekkor ugyanaz a végeredmény jön ki, mint az almával.
(Egy középiskolai feladatban sok az elhanyagolás, de nyilvánvalóan nagy hülyeséget vagy nagymértékű torzítást soha nem szabad tenni. Ugyanis nem az az üzenet, hogy milyen királyul tudunk elméletben marhaságokat számolni, hanem hogy egy jelenségnél melyik hatás a fontos és az hogyan érvényesül.)
v= 4 m/s
g= 9,81 m/s^2
s= (g*t^2)/2= (9,81*0,4^2)/~ 0,8 m
v= g*t
t= v/g= 4/9,81~ 0,4 s
Szóval a válasz 80 cm magasról esett az alma, és 0,4 másodpercig esett.
Remélem érhető, próbáltam minél egyszerűbben leírni. :)
14/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!