Van egy tekercsem, hogyan tudom megállapítani az induktivitását?
Megállapítani nem egyszerű, mérni viszont drága:
Van egy módszer, csak egy etalon ellenállás ( pl. 1k ), és feszültségmérő kell hozzá. Az ellenállást sorba kell kötni a tekerccsel, váltóáramot adunk rá, és 3 feszültség mérést végzünk. Hogy túl is éljük, egy trafóról tápláljuk 3 - 48 volttal.
A probléma, hogy rengeteg számolással jár. Egy régi Rádiótechnikából vettem az ötletet, eredetileg, grafikus szerkesztéssel oldották meg a feladatot.
Számoljon a gép! - Írtam rá programot. Ha van Visual Basic-ed ( MSVBVM60.DLL nélkül nem működik ) elküldhetem a programot.
Teszteltem az előbb leírt mérési módszer alsó határát, 200 mH ( 0,2 H ) induktivitás még mérhető vele. Bár már zavar a hálózat ingadozása. ( DMM-nél a második tizedes ugrál.)
Ha a tekercsed ennél kisebb induktivitású marad a Weatstone-híd.
Kell néhány ismert értékű induktivitás, valami hanggenerátor, potenciométer, és egy régifajta, nagy-ellenállású fejhallgató. Egy modern füles is megteszi, ha megtoldod egy tranzisztorral.
Rossz hír:
A módszer hátránya, hogy a készen kapható induktivitások +- 10% tűrésűek, és a tizen-valahányadik mérés után a pokolba kívánod a kis füttyöst.
Jó hír:
Dolgozok rajta, hogy legalább a második hátrányt kiküszöböljem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!