Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Valaki segít a fizikában?

Valaki segít a fizikában?

Figyelt kérdés

Van 2 feladat.az elsőnek még értem a gondolatmenetét, de mindig rossz végeredményt kapok, és nem értem, hogy miért.A második viszont totál káosz, az elejétől nem értem, hogy hogyan kellene elkezdenem.

1)Egy műanyag vonalzót összedörzsölünk egy 2g tömegű fóliával.Ezután a vonalzó még épen fel tudja emelni a 2,5 cm-re alatta lévő fóliát.Mennyinek adódik a Coulomb-törvény alapján a testek töltése?

2)Mekkora távolságra tudná megközelíteni egymást két személygépkocsi, ha mindkettő 1 C többlettöltéssel rendelkezne?Mindkét autó tömege 1 t, súrlódási tényező a talajon 0,5.

Nagyon megköszönném, ha valaki le tudná ezeket vezetni nekem.

2013. okt. 28. 12:05
 1/6 anonim ***** válasza:
Mindkét esetben a Coulomb-törvényt kell alkalmazni. Az első feladatban a fólia tömegéből adódó súlyerő egyenlő a Coulomb-erővel, a másodikban pedig a tapadási súrlódási erő ellensúlyozza ki a Coulomb-erőt.
2013. okt. 28. 12:43
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm.Az elsőnél én is rájöttem az összefüggésre, amit leírtál, de nem az a végeredmény jött ki a számolásból, amit megadtak.

Esetleg le tudod vezetni nekem az első feladatot?Lehet, hogy csak elszámoltam magam.

2013. okt. 28. 12:49
 3/6 anonim ***** válasza:
SI mértékegységekben számolsz? 2 g = 0,002 kg és 2,5 cm = 0,025 m.
2013. okt. 28. 15:10
 4/6 A kérdező kommentje:
Igen, abban számoltam.Elméletileg a helyes válasz 3,73*10^-18 C.
2013. okt. 28. 15:20
 5/6 anonim ***** válasza:

A fólia és a vonalzó töltése ugyanakkora, csak ellenkező előjelű. Ha a k értékét is helyesen vetted, akkor nem tudom, hol a hiba.

k*q^2/r^2 = m*g

Ez az egyenlet, ami alapján számolnod kell. Innen:

q = négyzetgyök(m*g*r^2/k)

Ki kell, hogy jöjjön. Vagy rosszul szerepel az eredmény a könyvben.

2013. okt. 28. 15:43
 6/6 A kérdező kommentje:
Igen, így most már megvan a jó eredmény.Nagyon köszönöm!
2013. okt. 28. 15:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!