Kémény huzatja függ a kémény magasságától kémiaprofik? (lentebb leírtam a lényegét, h hogy működik)
Mert ott az a lényeg, h alákapjon a hideg levegő a meleg füstnek, s ezáltal kinyomja a szabadba, de ezt nem tudom, h a magasságnak ehhez mi köze, talán semmi?
Mert ott inkább melegen tartani a "füstöt" az a lényeg sztem, nem?
Előre is köszi a segítséget.
Igen, nagyon is függ a magasságától. Ezenkívül a benne lévő füstgáz átlagos hőmérsékletétől, a keresztmetszetébe írható kör átmérőjétől, stb.
Hogyan is alakul ki a huzat?
A kémény felül nyitott, a füstgáz nyomása ott egyenlő a külső légnyomással. Mivel a kéményben melegebb - ritkább gáz van a kémény alján kisebb a nyomás ( szívás alatt van )
Ha ipari kéményt kell méreteznünk, és a kemence, vagy kazán után bekerül egy porleválasztó, vagy rekuperátor ( hővisszanyerő ) az akadályozza a füstgáz áramlását.
Általában a kémény magasság növelésével kompenzálunk.
Sima családi házról van szó.
Sztem elég magas, ha felvisszük a gerincig (kb. 8 méter), h még ott is megemeljük még 1 métert azt teljesen felesnek tartom, mert ezen az egy méteren annyit hűlhet a füst hőmérséklete benne (nincs hőszigetelve), h rosszabb lesz a huzat, nem? Szóval úgy gondoltam, h nem lenne annyira felújítva, s jobb is lenne a huzat, s kevesebb munka is lenne a javítással. A büntetés már másik dolog, ha lesz, de majdcsak nem.
Szóval itt azon múlik a huzat főleg, h a hideg levegő alá tudjon kapni a meleg füstnek (ami sztem nem lenne olyan meleg, ha 1 métert rádobnánk még - korábban írtam), s a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, így kilökné a füstöt, tehát a tetőn kívüli magasság (kicsit hülyén tettem fel a kérdést talán) annyira nem számít sztem.
Ha persze az egész magasságot nézzük úgy biztos más a helyzet + mondjuk még kisebb a ház magassága is, akkor pedig főleg.
Rossz a gondolatmenetem?
Egyébként köszi a választ.
Magasépítő
Az általános szabály,hogy a tető gerincen min. 60cm-rel magasabb legyen.Nos ha a minél magasabb a kémény annál jobb a huzatja így nagyobb az égési hőfok is,amit a házban tartasz meg,igaz hogy hogy nem írtad le milyen égésterméket használsz,de ha mennyezetet belülről leszigeteled akkor sokat spórolsz!Sok tényező van még.Pl:Milyen irányból fúj a szél?Mert ha a szomszéd háza magasabb akkor légörvény keletkezik és minimum az ő ház magasságáig fel kell dobnod a kéményt!Mert leárnyékolja a te kéményed és nincs kellő huzatja!Persze akkor is kimegy a szenny a levegőbe,de gondolom nem akarsz kínlódni a fűtés miatt!Ezt csak egyszer kell megcsinálni és le van a gond róla!
Én is magasépítő vagyok az a gáz, de nem találtam hivatalos dolgokat az ügyről, de lehet, h rossz helyen keresgéltem.
5-10 éve tanultam utoljára erről, azóta ki tudja, h mi változott.
Vegyes-tüzelésű kazánról van szó egyébként.
Magasépítő
Sokat változott minden(hajrá unió).Nagyon sok kéményt feldobtam már,mert az eredeti szakmám kőműves...utána végig jártam a többi sulit...
Ezek szerint a kéményed a pincéből indul,na csak összejön ez:).Tehát van már egy min. 3 méteres belmagasságod,gondolom a kürtő 20-30 centivel lejjebb van,az áthidalóktól,vagy koszorútól,vagy a monolit födémtől.Tehát,ha szabványos a házad a szobák belmagassága minimum 2.7 méter,mert ajtók áthidalója 2.1 m szokott lenni...Tehát a 3m-hez hozzájön még egy koszorú szint magasság és még a padlás magasság is.Tehát elég lenne ha csak kibújtatod a kéményed ha semmi szomszéd nincs,de ez így veszélyes,mert ha megrakod jól a kazánt akkor fa elemek kigyulladhatnak!Láttál már tűzcsóvát kéményből kijönni,mert én igen. azon a pár sor téglán,vagy tégla elemen nem érdemes spórolni inkább aludj nyugodtan,mint hogy a tűzzel játszol!Van még jó pár befolyásoló tényező,amiről szinte mindenki megfeledkezik és nem is tanítják!Ez a légnyomás például.Mert az meg a füstöt lenyomja és előfordulhat hogy befele megy a füst!Szintén befele mehet a szenny,ha a az időjárás melegebb mint a helység ahol a kazánod van,megfordul a hideg-meleg gyakorlati elmélet.Nem paráztatni akarlak,de jobb ha mindent beleszámítasz!Egyszerűen ne legyen kisebb a kéményed mint szélirányos a szomszédodé.És ha boltíves fedlapot dobsz rá,akkor nyugodtan aludhatsz és nem elfelejteni az általános szélirányt!Ha nem tudod,akkor lecsekkolod a környező házak kéményeit.Persze rádobhatsz szigetelő anyagokat (ha jól tudom,már kötelező is az újonnan épült házaknál)< nem sok értelmét látom.Ha klinker téglából rakod akkor ráfogod,hogy klinker díszítéssel van leburkolva efölött a kéményseprők is szemet hunynak...De sok mindenért meg nem és igazuk is van.Pl:a kazán és kémény csatlakozása 1.5 méter a megengedett.de az is 45 fokos szögben stb...Ezt a mondatod nem vágom:"Mert ott inkább melegen tartani a "füstöt" az a lényeg sztem, nem?"Ha jól értem még a füstöt is beakarod fogni?Mint fűtési energiát?hm?Szigeteld le a menyót és kész is problémád!Ha meg ekkora beruházást nem akarsz,pedig ezzel a dilletációt is elkerülheted,mert az nem látszik így.akkor egyszerűen kötésbe tele pakolod üveggyapottal a padlást.Van sok megoldás!Van idióta megoldás is.Ezt figyeld!Akkor még alkalmazott kőműves voltam,a tulaj is spórolni akart fűthető légtéren!A nagyeszű vállalkozó kitalálta,hogy az aljzatot szigeteli le és 30 cm betont rádob:)!Akkor nem nála dolgoztam,hanem máshol de Vasárnap volt így elhívott hogy segítsek be nekik!Mire odaértem és láttam hogy már egy réteg beton bevolt hányva ami kötésnek indult már és vázolta az okosságát hogy egyenesítsem ki a következő réteg betont!Hát szakadtam a röhögéstől,de megcsináltam neki.És lehúztam az egész kecót a kívánsága szerint,de ott volt a hoppácska!Ha felemeltük a beton szintet akkor a küszöb is emelkedik!Így nem tudta vissza pakolni az ajtókat:)Szét kellett vernie a közfalakat hogy a szabványos ajtók beférjenek,mert az áthidalókat is meg kellet emelni!Tehát én még a baj előtt elkértem a béremet és leléptem,old meg a hülyeséged bírka!Természetesen a tulaj bekattant és nem fizette ki,sőt ha nem oldja meg akkor feljelenti.Megint hívott,a mester úr,hogy most mi van:) az én hibám az egész minek csináltam ezt meg!:)vaz..Te fizetsz én azt csinálom amit mondasz ugyanis te vagy a vállalkozó,vállald is a következményeket!Pl minek verted szét az egész házat?Mikor elég lett volna kivésni az új áthidaló helyét...Ezek teszik hülyévé a kőművesek hírnevét!...áh rengeteg hülyeséget láttam már:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!