Ez hogy lehetséges?
Hidrogén (He):
K főhéj --> s alhéj --> s-pálya --> 2 db elektron
Neon (Ne):
L főhéj --> s; p alhéj --> s; p-pályák --> 2 + 6 = 8 db elektron (K + L = 2 + 8 = 10 db elektron)
Argon (Ar):
L főhéj --> s; p alhéj --> s; p-pályák --> 2 + 6 = 8 db elektron
M főhéj --> s; p; d alhéj --> s; p; d-pályák --> 2 + 6 + 6 = 14 db elektron (K + L + M = 2 + 8 + 14 = 24 db elektron)
Miért jött ki 24? Az M főhéjhoz nem s; p; d alhéjak tartoznak? Hol ronthattam el?
Előre is köszönöm!
De muszáj neki, mert az argon nemesgáz, és a vegyértékhéja telített, tehát az utolsó főhéjának az utolsó alhéja is meg van telve.
Ha megsem, akkor miért nem?
Nem muszáj neki, mert a nemesgáz annyit jelent, hogy az s és a p régió lezárt (kovalens reakciókban úgyis ezek az elektronok számítanak), a d-pályák már egy bonyolult ügy, mert tök máshogy viselkednek, mint az s/p. (Nézd meg, hogy a nyitott d-pályás cuccok mind fémek.)
Általában a d-pálya később is kezd megtelni, mint a következő héj s-pályája, tehát ha van is d-elektron, nem az van "kegkívül".
"Hidrogén(He)"
mikor én tanultam akkor az még hélium volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!