Mi a különbség a fajhő és a hővezetés között?
Ennek pl. mi értelme? Jobban adja le ugyanazt a hőt az alu borda ha közbeiktatnak egy vörösréz darabot? Én azt hinném a két lépcső miatt inkább rosszabb lesz a helyzet...
Annak szerintem a magja réz.
Az jó, ha a procival érintkező felület réz. Az alumíniumot mindig egy viszonylag vastag oxidréteg borítja, ennek a kontakt-hőátadó képessége sokkal rosszabb. Ha a kontaktfelület réz, nincs ilyen hőátadási gond. Aztán a réz és alu között már lehet elég jó és nagy kontaktfelületet teremteni.
tehát az aluminium z oxidréteg miatt nem képes jól felvenni a hőt, leadni viszont ettől függetelenül képes? s ha oxidmentes aluhoz illesztunk rezet az már nem fog oxidálódni?
az alapkérdés megmarad: jobban adja le az alu a hőt mint a réz, vagy csak olcsóbb?
"tehát az aluminium z oxidréteg miatt nem képes jól felvenni a hőt, leadni viszont ettől függetelenül képes?"
Tulajdonképpen igen, a hőleadásnál a hűtőborda-levegő kontakt a hőleadás egy része, másik rész a sugárzó hő leadás. Itt már szerintem a réz és alu közt nincs nagy különbség a réz javára.
" s ha oxidmentes aluhoz illesztunk rezet az már nem fog oxidálódni?"
De, a kis szemetek elektrokorrózió miatt pont hogy nem szeretik egymást. A réz-alu kontaktfelületen az alu egy idő után elkezd elporladni Al-oxid formájában. Nem napok alatt, de előbb-utóbb elcsesződik. Azért itt évekről beszélünk, addigra kukában van az egész PC.
"az alapkérdés megmarad: jobban adja le az alu a hőt mint a réz, vagy csak olcsóbb?"
Csak olcsóbb. A réz jobb.
Viszont akkor ha jól értem nem annyival drágább mint amennyivel jobb. Tehát ugyanolyan áron jobb hűtést lehet aluval előállítani mint rézzel, mert ugyanolyan áron nagyobb felület lesz...
Viszont két egyforma kialakítású hűtőbordából a réz lesz a jobb de tízszer drágább is...
Jól gondolom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!