Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a különbség a fajhő és a...

Mi a különbség a fajhő és a hővezetés között?

Figyelt kérdés
2013. szept. 30. 14:17
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
Tehát akkor csak anyagi megfontolás, de műszakilag vörösrézből jobb?
2013. okt. 1. 12:09
 12/31 A kérdező kommentje:
Érdekes, 300 dollár a jó drága, viszont 13 000 Ft-ért kínálnak alumínium lamellás processzorhűtőt ami hatalmas blokk, az embernek az az érzése volt hogy lerántja a procit az alaplapról. Igaz 120 Watt helyett 160 wattos, a kérdés kell e egyáltalán annyi?
2013. okt. 1. 12:20
 13/31 Wadmalac ***** válasza:

Nekem folyamatosan az az érzésem, hogy a pc-be "belebuzult" kockák borzalmasan túl tudják lihegni az ilyesmit, képesek sok tízezret kiadni olyan alkatrészekért, amire a NASA központi gépének sincs szüksége.

Mint amikor a fanatikus horgász kétszázezerért vesz RC etetőhajót.

Egy ilyen izmos huszon-harmincezres hűtő deresre rántaná a grillsütőt is, nem hiszem, hogy igazán szükséges lenne egy akármilyen izmos otthoni pc-hez is.

2013. okt. 1. 13:12
 14/31 A kérdező kommentje:

Akik húzzák procit azoknak nem elég a gyári hűtő.

gyári beállításokkal használva elvileg nem lenne baj, bár hallottam már olyant hogy a gyári hűtő nem volt elég jó, alul volt méretezve... Skoda efektus.

2013. okt. 1. 13:25
 15/31 Wadmalac ***** válasza:
Haveromnak az AMD-jén a régi szép időkben egy rézkocka volt, furatozva, mint egy ementáli sajt, beforrasztott rézcsövekkel és jött rá a gumicső a falicsapról, a másik cső meg ment vissza a lefolyóba, ha bekapcsolta a gépet, nyitotta a csapot is. Agyonhúzva 18 fokon futott. :D
2013. okt. 1. 13:42
 16/31 A kérdező kommentje:

És direkt választott rezet alu helyett? valóban ennyivel jobb? Engem az téveszt meg hogy a hővezetés szempontjából a réz a jobb, fajhő szempontjából meg az alu.

vagy félreértem az egészet s a magasabb fajhő értéke az alunak ez esetben hátrány s mindkét szempontból a réz a jobb?

Olyasmit hallottam hogy a réz felvenni tudja jobban a hőt az alu pedig leadni tudja jobban. de nem tudtam ezt a kijenetést értelmezzni. Emiatt elvileg érdemesebb réznek lennie annak ahol felveszi a hőt (ahol a procihoz ér) s alunak lennie ahol leadja (hűtőlamellák). Két anyagból készülve. Sok helyen így is van, de vajon fizikai okai vannak vagy csak anyagi okból nem akarják az egészet rézből csinálni de ügy volna jobb?

2013. okt. 1. 14:00
 17/31 Wadmalac ***** válasza:

"És direkt választott rezet alu helyett?"

Igen. Rezet tudott házilag forrasztani, alut hegeszteni meg nem. :D

"Olyasmit hallottam hogy a réz felvenni tudja jobban a hőt az alu pedig leadni tudja jobban. de nem tudtam ezt a kijenetést értelmezzni. Emiatt elvileg érdemesebb réznek lennie annak ahol felveszi a hőt (ahol a procihoz ér) s alunak lennie ahol leadja (hűtőlamellák). Két anyagból készülve."

Hát, fene tudja, szerintem nagy jelentősége nincsen, inkább reklámszöveg, mint valódi szükséglet. A fő szempont tutira az alu alacsonyabb ára (az alunak a kilós ára harmada a réznek , ugyanannyi mennyiségnek a tömege meg kevesebb mint harmada, ez így együtt azt jelenti, a réz borda alapanyaga több, mint kilencszer annyiba kerül!).

2013. okt. 1. 14:28
 18/31 A kérdező kommentje:

A hővezetés és fajhő értékek eléggé különbözőek. De az igaz, ha fele negyede kell csak a rézből (térfogatban) az messze nem veri a tízszeres térfogat árat.

Amúgy minden elismerésem a havernak hogy mert a porcesszor mellett hegesztgetni.

2013. okt. 1. 14:54
 19/31 Wadmalac ***** válasza:

"Amúgy minden elismerésem a havernak hogy mert a porcesszor mellett hegesztgetni."

Neeeem, semmi ilyesmi, összemókolta a cuccot aztán beszerelte. :D

2013. okt. 1. 15:04
 20/31 A kérdező kommentje:
Jaj nem úgy értem.:))) Hanem, hogy bízott a hegesztésében. Ha szivárogni, spriccelni kezd működés közben... Az ázott processzor teljesítménye jelentősen romlik.
2013. okt. 1. 15:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!