Segítség! Össze vagyok zavarodva, valaki elmagyarázza?
A kérdés az volna hogy mit jelentenek s következő szavak?
- molekula
- részecske
Elég sokszor hallom , de a pontos fogalmát mégsem tudom és dühít. Azt tudom , hogy az atom egy tovább oszthatatlan kis atom... :D De ezek?
A molekula néhány atomból áll. Például a víz molekula áll 2 hidrogén és 1 oxigén atomból(H2O)
Részecske néven illetik néha az atomot, elektront, protont, molekulát, stb.
Egy molekula állhat sok ezer vagy még több atomból is - de tényleg ez a legkisebb egység, ami még hordozza az anyag tulajdonságait. Pl. ha az adott anyag sárga színű, akkor egy molekulája is az, de ha abból letörsz, az már nem.
A molekulákon belüli kötőerők pedig sokkal nagyobbak, mint a molekulákat összekötő erők - valahogy úgy, mintha LEGO-ból raknál össze valamit.
Részecskéknek nevezzük az elemi részecskéket, atomokat, molekulákat. Maga a molekulák is részecskék, melyek még kisebb részecskéből állnak. Ezek az atomok. Az atomokat kötések kapcsolják össze molekulává. Az atomok alkotói a protonok, elektronok, neutronok, azaz az elemi részecskék.
Az atom egyébként kémiailag nem osztható tovább.
Protonokból, neutronokból, elektronokból állnak az atomok. (Pl. vas, szén, stb. atom.)
Atomokból állnak a molekulák. (Víz, szén-dioxid, ...)
Ezek bármelyike nevezhető részecskének, ez egy általános elnevezés.
"A molekula az anyag azon legkisebb része, amely rendelkezik az anyag minden tulajdonságával."
Egyetértek, de azért most elgondolkodtam. Mondjuk egy gyémántrácsnak melyik az ilyen legkisebb része? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!