Fizika 9. osztály?! Valaki segítsen!
"A Budavári Siklót eredetileg 3 m/s sebességűre építették ki,de ezt a tempót 1988-ban az utasok kérésére a felére csökkentették. A pálya hosszúsága közel 100 méter. Az alsó és felső állomás közti szintkülönbség mintegy 50 méter."
A kérdés: Mennyi idő alatt ér a sikló a célállomásra?
Hát ez egy kicsit csalóka. :)
átlagsebesség = megtett út / idő
tehát: idő = megtett út / átlagsebesség
Na most az a kérdés mennyi a megtett út? És mekkora a Sikló átlagsebessége?
Hát az út az egyenlő a pálya hosszúságával (itt a csapda, hogy nem a szintkülönbséget kell nézni). A sebesség meg azz eredetinek a fele.
Nem nagy dolog jelölni a mennyiségeket, felírni a képleteket, behelyettesíteni a számokat és mértékegységeket, és kihozni az eredményt (mértékegység is helyesen kell kijöjjön!)
A szintkülömbség tök mindegy, a sebesség meg van adva. A sebessége 1,5m/s, szóval a 100at el kell osztanod ennyivel, és megkapod az eredményt másodpercen (nem egy bonyolult feladat).
Amúgy ti már kaptok házit. Én is 9.-es vagyok, mi még semmit sem kaptunk. :)
Köszi a válaszokat! :)
Igen mi már kaptunk házit,szinte mindenből és az a baj,hogy meg se beszéltük,hogy kell megcsinálni és ilyenkor nem tudom,hogyan tovább... :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!