"x-2y=2", tudom hogy baromi egyszerű, de valahogy mégsem jön ki értelmes megoldás?
x és y értéke kellene.
Valaki gyorsan levezetné nekem? Utána már menne a többi is, de ilyeneket mostanában nem csináltunk, és teljesen elfelejtettem mi az első lépés...
Két ismeretlenhez két egyenlet kell, amik egyenletrendszert alkotnak, különben csak a két ismeretlen egymástól való függőségét (egymáshoz való arányát) lehet megállapítani, konstans értéküket nem.
Jelen esetben csak annyit mondhatunk, hogy x=2y+2, vagyis ha x=1-gyel, akkor 2y+2=1 (mivel x=2y+2), vagyis y=0. Ha viszont x=10, akkor 2y+2 is =10, vagyis y=4. x=100-nál y értéke 49 lesz. Tehát minden x értékhez egyértelműen hozzárendel egy y értéket, de hogy ezek közül melyik a valós amit keresünk, azt csak egy újabb egyenlet segítségével tudnánk megmondani.
Esetleg a függvényeket tanuljátok ?
Akkor fejezd ki y-t: y = (x-2)/2
Ábrázold a függvény pár pontját koordináta-rendszerben,
pl. ha x=2 akkor y=0, tehát az x tengelyt a (2;0) pontban metszi, az y tengelyt (0;-1) pontban metszi.
Köszi!
Volt még egy része a feladatnak, amit ugyanúgy akartam megoldani, mint ezt, pedig a kettő egymás nélkül nem nagyon megy. De órán megcsináltuk, már tudom mit, hogyan. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!