Hogyan lehetne ezt megcsinálni?
Egy lendítőkerék 30-at fordul percenként, amikor a forgása egyenletesen lassulni kezd, és így 5 perc alatt megáll.
Ez alatt az idő alatt mekkora az:
a) Átlagszögsebessége?
b) Szöggyorsulása?
c) Szögelfordulása?
Könyörgöm, a feladat nem azt írja, hogy 5 percig egyenletesen forog és utána még plusszba 5 perc alatt áll le a rendszer.
Az a baj, hogy végképleteket tanultatok meg, de vegyük már figyelembe, hogy a 30-as fordulat csak omega0 (f0) miatt adott.
Mellesleg javaslom az omega-idő grafikon megrajzolását, egyértelműen látszik, hogy az most egy derékszögű háromszög, melynek területe 0,5*szöggyorsulás*idő^2.
(Amit meg te belinkeltél az nem is a lassulás folyamata, hanem a gyorsulás.)
"Villanykörte, igazad van, mert induló vagy leálló mozgásnál a t*omega0-t nem kell hozzáadni. "
Így van, nem most kezdtem a szakmát...
A végeredmény pedig csak az én gondolatmenetemmel jön ki. Hogy a szöggyorsulást negatívnak, vagy pozitívnak veszed, teljesen mindegy, igazából "szöglassulásnak" kéne hívni.
De mindegy, ha nem érted, nem az én bajom.
Rajzold fel az omega-idő diagramot, akkor világos!
Én már leírtam az eredményeimet, olvass vissza.
Igaz, csak fejben számoltam, de úgy gondolom, nem tévedtem nagyot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!