Logarléccel aki tud számolni segítene?
Az e^x skála segítségével hogy lehet tetszőleges n-edik gyököt vonni? (Gamma 2512-es)
Például: 2,43 -adik gyök alatt 68.
Nem találok erről sehol leírást.
Előre is köszönöm.
Van egy könyvecske a szerző Balog Artúr.
Nekem nem Gamma lécem van, a könyvecskét sem találom, de megpróbálom felidézni.
Szóval beállítasz 68 -at az e^x skálán, azaz ráviszed a csúszkát 68 -ra. Majd a nyelvet balra kilógatva a csúszkához állítod a reciprok skála 1-esét. A csúszkát a reciprok skála 2,43 értékéhez viszed, és az e^x skálán mutatott értéket leolvasod.
Nekem 5,63-at mutat, de az utolsó jegy bizonytalan, mert az én ördögűzőm csúszkája nagyon lötyög.
Köszönöm szépen, azonban van egy problémám:
A nyelv azon részén, ahol az e^x skála van, azon az oldalon csak az e^x van, 3 sorban:
Legfelűl: 1,01 tól 1,12 ig.
Középen (reciprok helyén): 1,1 től 3,2 ig.
Alúl: 2,5 től 10^5 ig.
Azaz nincs rajta reciprok skála.
A nyelv másik oldalán:
Legfelűl: Négyzetes skála (1 től 100 ig).
Középen reciprok skála: 10 ... 1 ig.
Alúl: alapskála: 1 től 10 ig.
Ilyenkor mi a helyzet?
Rájöttem.
Ki kell vennem a nyelvet, átfordítani, beállítani a reciprokot a reciprokkal való szorzáshoz.
Utána másodszor is át kell fordítani a nyelvet, az e^x -hez és leolvasni.
Köszönöm!
Hát a valódi logarléc nyelvét meg lehet fordítani, ezét a virtuálisét nem valószínű.
Mellesleg a látszó oldalán nincs e^x skála, így max. a lineáris skála segítségével tudsz n -edik gyököt vonni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!