Hány négyzetcentiméter egy festmény kerete, ha a festmény bekeretezett szélessége 41cm, hosszúsága 60cn, és ebből a keret szélessége 1,5 cm?
1., Rajzold le magadnak, az mindig segít.
Ha méretarányosat akarsz, akkor egy 4,1 * 6 cm-es téglalap; jelöld az a és b oldalak hosszúságát. A keret ekkor 0,15 cm (=1,5 mm) lesz a téglalapon belül; jelöld ezt is mindenhol.
(Nem kötelező ennyire pontosnak lennie; a lényeg, hogy nagyjából arányos legyen.)
2., Kezdjük a hosszabb oldalakkal:
2 (db) * 60 cm * 1,5 cm = 180 cm^2
3., Mint az ábrádon is láthatod, a rövidebb oldalakból mindkét végükön le kell vonni a másfél centiket, így lesz 2 (db) * 38 cm * 1,5 cm = 104 cm^2
4., Összeadjuk az oldalakat: (180 + 104) cm^2 = 284 cm^2
Biztos lehet másképp is csinálni, de szerintem ez a legegyszerűbb.
Én meg inkább nem is írok, mert már fáj.
De ugye minek a matematika oktatás az iskolába, "mikó fog az ember a való életbe másodfokú egyenletet megoldani háhőő?", aztán meg szorozni meg osztani sem tud senki anélkül hogy fognák a kezét...
Szomorú... :(
Sajnos, hibás az előző megoldás:
"így lesz 2 (db) * 38 cm * 1,5 cm = 104 cm^2 "
2x38=76
0.5x76=38
38+76=114.
Ezzel a helyes végeredmény: 294.
Megjegyzés: Talán egyszerűbb megoldáshoz jutunk, ha észrevesszük hogy a keresett terület két kéglalapterület különbsége:
T=60x41-57x38=294.
Valóban elszámoltam magam; köszi a javítást, Villanykörte. :)
Majd gyakorlom már a fejben szorzást, mert úgy látszik, kijöttem a gyakorlatból...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!