Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Műszaki rajzban kaphatok egy...

Műszaki rajzban kaphatok egy kis segítséget?

Figyelt kérdés

[link]

A fenti képen agyon van méretezve, de nekem a műszaki rajz szabályainak megfelelően kéne. Ebben kéne kis segítség...sőt azt se bánnám ha valaki helyesen beméretezné. Egy mérnöknek szerintem nem nagy feladat.

2013. jún. 22. 21:49
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Tényleg elég ha csak az egyik oldal méreteit jelölöm be? Nem kell valami jelölés, hogy a három egyforma?, vagy legalább a 60 fokos szögeket nem kéne beleírjam, amiből következhet, hogy egyenlő oldalú háromszögről van szó?
2013. jún. 23. 16:19
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Húha, hát ez tele van igen durva hibákkal!

1. Leesnek a számok a méretvonalról!

2. Kiadódó méreteket nem, vagy esetleg zárójelben adunk meg, amennyiben azt a gyártástechnológia megköveteli.

(30,00-ás méretet töröld ki).

3. Furatközpontot valamelyik oldalhoz képest add meg, mert így gyárthatatlan a munkadarab!

(Egyéként a háromszög csúcsába mutató méretnyil zavarja a megértést is, minden méretet lehetőleg kívül célszerű elhelyezni).

4. Tekintve, hogy a századok 0-ák, nem írjuk ki. (Ezt a programban kell beállítanod, hogy végződő 0-ákat ne írjonki).

5. Kontúrvonal nem vághatja el a méretszámot.

6. Jobbnézet felesleges, elég az előlnézetre mutatóvonallal rárakno hogy x12.

7. Mivel kör szerinti kiosztásszimmetrikus a lemeztárgy, ugyanazon méreteket felesleges halmozni, zavarja a rajzolvasást!

8. Miért nincs egy fikarcnyi letörés sehol?

9. Tűrések hiányoznak!

2013. jún. 23. 21:21
 13/18 anonim ***** válasza:
[link] én ezt dobtam össze kb 20 perc alatt inventorral (ahogy néztem te is azt használsz) tűrést nem raktam rá mert nem volt róla adatom és kicsit kiegészítettem h legyártható és gyártáshelyes legyen
2013. jún. 23. 23:13
 14/18 anonim ***** válasza:
Meg persze szimmetriatengelyek is kellenek bele...
2013. jún. 23. 23:27
 15/18 Wadmalac ***** válasza:

#13: Ez jó, csak, mint írtad, szimmetriatengelyek, a forgásszimmetria 120 fokos tegelyeit 120 fokra beméretezni, akkor el lehet hagyni a 60 fok megadását is, a szimmetria megadásával a két db. 110-es méretezésből csak 1 kell, mert tükörkép.

Tűrésmegadás hiányában az alapértelmezés a szabadtűrés, akkor viszont a 72,17 elég gagyi, a +/- 0,3 tűrésmezővel értelmetlen (bár mérhető és betartható).

Nekem fáj a felületminőség megadásának hiánya, azt szabadtűrésben hagyni dőreség.

2013. jún. 24. 09:25
 16/18 Wadmalac ***** válasza:
....kihagytam: vagy a 250-et, vagy a 72,17-et zárójelbe kéne tenni, kiadódó méret. Felhasználási szempontból valószínűleg a 72,17 a fontos, 250 zárójelezhető (főleg mivel a sarokrádiuszok abba belezavarnak). Egyébként szakmai gyakorlatból állíthatom, ennél sokkal nagyobb blődliket követnek el hivatalos, gyári műszaki rajzokon. Alapvetően egy rajz beméretezésének három lényeges pontja van: egyértelműen határozza meg a geometriát, gyártható legyen és mérhető legyen. Sokszor mindháromban van kehe.
2013. jún. 24. 09:31
 17/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen...tudtam én, hogy egy vérbeli gépésznek ez 20 perc.
2013. jún. 24. 22:18
 18/18 anonim válasza:
Ezt valami iskolai feladatra adtad be,vagy képes voltál valami műhelybe elküldeni gyártásra? Ha iskolai feladat akkor 1-es leülhet, ha gyártásba küldted akkor addig kéne téged ütni egy méretes vasdarabbal amíg nem mozogsz. 144,34 méret nem létezik. Tök felesleges. A kiadodó méretek vagy zárójelbe tesszük vagy meg se adjuk. Egy totál forgás szimmetrikus munkadarabnál nem méretezzük agyon az összes oldalt, szimmetria tengelyeket jelölni kell, furatközéppontot soha nem adunk meg a saroktól mindig éltől, vagy ha elég szimmetrikus akkor meg csak az átmérőt adjuk meg a szimmetria tengelyekből ugyis látszik, hogy a furatod középre kerül. ha meg nem középre teszed akkor a rajz mellé a műhelyfőnöknek vigyél 4 sört... ha x,00 százados méreteket adsz meg akkor kell a tűrésmező, mert így szálanként tépi ki a haját aki ezt gyártani próbálja. a bal oldalon az 50,00 méretszámba bele lóg a konturvonal. Számba, szövegbe semmi nem lóghat bele, nem metszetheti, nem keresztezheti. És ezek csak a rajztechnikai hibák. Az egyéb hibák pl. sarok lekerekítés azt most hagyjuk, mert aki ezt használni akarja (ha csak nem dobócsillagnak szánod, bár annak kicsit vastag a 12-es lemez) akkor nagyon nem fog szeretni, mert csontig fogja elvágni vele a kezét...
2013. júl. 11. 16:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!