Fizikai, gépészeti szempontból mit csinál pontosan egy csavar?
Úgy értem,amikor meghúzzuk munkát végzünk,majd ha magára hagyjuk az meg megtart valami,tehát erőt fejt ki,de munkát nem végez,nem úgy pl. mint egy rugó.Azt is tudom,hogy amikor meghúzzuk,akkor mechanikai feszültség lesz benne,esetleg ezt használja valahogy tartásra?
Köszönöm!
Leírásodból, a rögzítőcsvarra gondolsz:
A befektetett munka két részre oszlik:
-súrlódási munka;
-rugalmas megnyúlása a csavarnak;
Tudniillik, az önzárás feltétele, hogy a csavar menetemelkedési szöge kisebb legyen, mint a súrlódási félkúpszög.
Tehát a súrlódásra is nagy energia jut, ez bizosítja, hogy a csavarról az anya ne forduljon le. (Persze a gépészetben még csavarbiztosításokat is alkalmaznak).
Igen, kilazításkor visszaáll az eredeti állapotába, rugalmas energiáját elveszti.
De gyakorlatilag ezt az energiát "visszanyerni" nem lehet, hiszen mikor lazítjuk a csavart, megint ott a súrlódás, és odaveszik...
Nagyon jó, amit az utolsó mond, én is szemléltetném:
Ha a csavar nem önzáró és belehelyezzük az anyába, függőlegesen, akkor saját súlya alatt elkezdene forogni, és betekeredni, hiszen a menetemelkedési szög ekkor nagyobb, mint a súrlódási félkúpszög.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!