Mivel lehet a nátrium ionokat kicsapósára kényszeríteni a vízből, hogy nem oldódó vegyületet kapjunk, ami jó lenne, ha a víz alján rakódna le?
Sziasztok!
Mivel a csapvíz elég sok nátriumot és klórt tartalmaz, ezért a sóérzékeny növények öntözésére nem igazán alkalmas. Már majdnem kinyírtam így egy újonnan (és drágán) vásárolt díszcserjét, mire felvilágosítottak, hogy csak esővízzel lehet locsolni a sóérzékenység miatt.
Ez eddig működött is, de most, hogy nem lesz eső meg 35 fok jön, így már elég nehézkes lesz esővizet gyűjtenem.
A klórmentesítésről már találtam "irodalmat", állítólag az aszkorbinsav jó erre a célra. Már csak a nátrium ionok vannak hátra, mivel lehetne kicsapódásra kényszeríteni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Sajnos az első válaszplónak igaza van. A nátriumnak majdnem minden vegyülete vízoldható.
A legolcsóbb megoldás, ha olcsó, benzinkúton vagy Tesco/Metro áruházban is kapható ioncserélt vizet veszel, és esővíz-hiányos időszakokban azzal öntözöd a növényedet.
És még ezt találtam:
"Nátriumantimonát
(antimonsavas nátrium). Ugy készül, hogy antimont vagy antimontriszulfidot nátriumnitráttal összeolvasztanak. A tömegnek kimosása után N. fehér por alakjában visszamarad. Hideg vizben oldhatatlan, forró víz oldja és ezen oldatból oktaéderekben kristályosodik. Izzításkor kristályvizét elveszti és ekkor a vizmentes N. marad hátra, amelynek képlete NaSbO3. Fontos só még a nátriumhidropiroantimonát, Na2H2Sb2O7+6H2O, mely mint kristályos csapadék válik le, ha a nátriumsók töményebb oldatát káliumpiroantimonát-oldattal elegyítjük. Ezt a reakciót gyakran a nátrium kimutatására használják. Hideg vizben csaknem oldhatatlan."
Viszont ez egy kicsit körülményes.
Az ioncserélt vízre meg rámegy a gatyám, na mindegy... " Egyébként a fűszercserjéről van szó, ami már most másfél méteres, meleg időben 10-20 liter vízre van szüksége... Talán ha a klórt kiszedem a vízből, akkor a natrium-ot nem veszi fel...
"ha a nátriumsók töményebb oldatát káliumpiroantimonát-oldattal elegyítjük. Ezt a reakciót gyakran a nátrium kimutatására használják. Hideg vizben csaknem oldhatatlan."
Mi sem egyszerűbb!
"C 5 H 5 O 5 CH 2 OH + HOCL → C 5 H 3 O 5 CH 2 OH + HCl + H 2O"
Ez aztán jó! a klórt átalakítom sósavvá!Ennek aztán van értelme!
Sajnos a nátriummal valóban ez a helyzet. Alkálifém, kitűnően oldódnak a sói a vízben, és nagyon nehéz eltávolítani onnan. Amit otthoni körülmények között is meg tudsz tenni, az vagy ioncserélt/desztillált víz vásárlása bármely bevásárlóközpontban, vagy magadnak állítasz elő desztillált vizet. Én az előbbire szavazok inkább.
A másik lehetőség a kémiai kicsapás, ami nem fog menni otthon, valamit nem is lenne gazdaságos. A nátriumot uranil-acetát oldattal lehet eltávolítani még, mikoris sárga színű NaUO2(CH3COO)5 (nátrium-uranil-acetát) vízoldhatatlan csapadék keletkezik. Ez ráadásul le is ülepszik az aljára, de igen körülményes.
Köszönöm Silber!
Tehát ezek szerint megvalósítható, de nem olyan könnyű, mint gondoltam...
Házilag hogyan tudok desztillált vizet csinálni?
Egyébként lehet kapni valahol uranil-acetát-ot?
Mivel hetente legalább 50 liter nátriummentes vízre lenne szükségem, ami alsó hangon is 3000 ft, egy hónapban az már 12000. Lehet jobban járok az uranil-acetát-tal?...
Mérgező, ezen felül 25 g 300 €. Mérlegelj. :)
Ja ok, akkor ezt kihagyom. :-)
Akkor marad a házi desztilláció. Azt hogy érdemes csinálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!