Mi a különbség spektrális eloszlás szerint az izzólámpa, a fénycső, a LED lámpa és a lézer fénye között?
Ez most talán elég pongyolán lesz megfogalmazva:
Az izzó által kibocsátott fényspektrum közel 90%-át infravörös fény teszi ki, a maradék lefedi a teljes látható spektrumot. Enyhén sárgás fénye jelzi, hogy a legmagasabb energiájú kék hullámokból kevesebbet tartalmaz (itt érdemes utánanézni a színhőmérséklet fogalmának).
A fénycső (mármint az általánosan beltéri világításra használt) bevonata a gerjesztés hatására szinte csak a látható tartományt sugározza, infrasugárzása minimális.
Ez vonatkozik a közeli rokon kompakt égőkre is.
A led trükkös dolog, egy LED csak egy szűk hullámhossz-tartományt sugároz, vagyis egy színt, ez lehet akár infravörös vagy ultraibolya is. A fehér ledek tulajdonképpen három ledet, egy kék, egy zöld és egy piros ledet tartalmaznak, ezzel "szimulálják" a teljes spektrumot.
A lézer szigorúan egyetlen hullámhosszt vagyis színt tartalmaz, méghozzá egy fázisban és párhuzamosan, vagyis koherens sugár formájában. Az előállítás módjától függően ez lehet sokféle, de egy lézer csak egyetlen színt ad.
A ledről szóló rész a reklámszöveg, azt nem kell azért 100%-ban elhinni. Persze elég sok különböző színű led kis felületen kombinálva (így adva fehér színt) valóban jól közelíti a teljes látható spektrumot.
Én egy kicsit más oldalról közelíteném.
Az izzó hőmérsékleti sugárzást bocsát ki, aminek spektruma folytonos. A fénycső ívfénye UV-t bocsát ki, ami gerjeszti a bevonat anyagát, ami ennek hatására több féle diszkrét frekvencián sugároz. A LED fénye közel monokromatikus, a lézeré pedig monokromatikus és koherens.
Ez egy vizsga kérdés.
Mi a különbség a spektrális eloszlás szerint, nem arra kíváncsi mi van a vikipédián és hogy működik stb.
Az a válasz hogy a felsorolt sorrendben csökken a sugárforrások spektruma és kész. Nem hiszem hogy tudni kéne a led, fénycső pontos spektrumát ,az tipus függő ahogy a lézer is.
Ma már vannak olyan fehér LED-ek is melyek úgy működnek mint egy kis fénycső. Azaz egy UV-LED fényport gerjeszt.
A LED-ek szűk spektrumú fénye sok érdekességet tartogat. Egyszer egy sárga SMD-LED-et beforrasztottam egy hagyományos "kalapos" kék LED alá. Azt vártam, zöld fényt kapok, csak pislogtam, hogy a fény kékes-sárga lett. Aki nem hiszi, csinálja utánam!
Már voltam szemorvosnál, írt is fel szemüveget, de az említett alkotás -
- fénye akkor is kékes-sárga. Persze ezt szemmel kéne látni, egy CCD csipet másképpen csapja be ez a fajta fény mint az emberi szemet.
Azért mellékelem a fotót:
Csak a stílusod lepett meg #7 hozzászóló, az hogy nem hiszed az nem.
Akinek ezt a dupla LED-et élőben megmutattam, pislogott:
- Ilyen nincs! Vagy mégis?
Nem kell hozzá palládium, sem nehézvíz csak néhány alkatrész. Meg lehet csinálni!
Köszi a képet mostmár látom hogy hogy van összeheggesztve .
Szóval amit csinálsz az még mindig additív színkeverés pl így működik a monitorod is és most amit látsz hátteret az fehér de ha megnézed nagyítóval csak kék piros és zöld fényt sugároz ki a monitorod.
Amit te kékessárga fénynek nevezel az nem egy szín hanem kék és sárga külön külön,ez látszik is a fotódon ,alul sárga felül kék .
Ugyan olyan hibás az állításod mintha a monitor fehér fényére azt mondanád nini ez ilyen kékes zöldes piros.
Ha eltávolodsz 5 m re a lededtől egy hidegfehér fénypontot fogsz látni . Kékessárga szín nem létezik mert nem szomszédai egymásnak csak kékes zöld fogadható el de helyesen cián.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!