Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha egy számitógép mondjuk 500...

Ha egy számitógép mondjuk 500 Wattnyi áramot vesz fel működése során akkor ugyanannyi hőt termel mint egy 500 Wattos fűtőszál vagy másra megy el az energia egy része?

Figyelt kérdés
2013. máj. 14. 17:07
1 2 3 4 5 6
 11/52 A kérdező kommentje:

tehát a számitás és az energia eklivalans?

akár a tömeg?

nem csak e=m*c^2

hanem e=m szer gyökvonás a négyzeten?

2013. máj. 14. 18:23
 12/52 anonim ***** válasza:

Ja... mindenből hőenergia lesz a végén, generál hangot és fényt a számítógép, de ezek elnyelődve szintén hővé alakulnak.

Van egy érdekes, (de már megcáfolt) elmélet, amely szerint mivel minden energia hővé alakul, a hőből pedig csak befektetett munkával (tehát még több hőenergia felszabadításával) lehet más fajta energiát előállítani, ami a felhasználás végén egyébként szintén hővé alakul, a végén nem marad más, csak hőenergia (az egész világegyetemben). Ezt úgy nevezték hőhalál elmélet, a vége a világegyetemnek ez lesz.

Csak gondolkodtatónak írtam, szerintetek hol a buktató (én tudom mielőtt engem támadnátok)? :)

2013. máj. 15. 03:38
 13/52 Wadmalac ***** válasza:

#12:

A kiindulási energiánál több nem keletkezik és az egyre nagyobb területen oszlik el. Tehát átlagban az adott egységnyi térfogatra jutó hőenergia egyre csökken.

2013. máj. 15. 07:37
 14/52 horex ***** válasza:

A fűtőszál ad le közel 100%-ban adott hőteljesitményt

Azért csak közel annyit, mert közben fényjatás is van ami veszteség, bizonyára más is

Az elméleti fekete test hőleadása lenne 100%

A pc-ben elméletben/?/ mechanikai folyamatok vannak, erre forditódik a bevitt energia nagy része

Mert ugye az elektron anyagi részecske és azt kell irányitani, inditani, megállitani a számitásokhoz

Tehát elméletileg a mechanikai munkára forditódik

A másik része a mágnesesség fentartásához, energia transzormálásra, aminek egy része szintén veszteség.

A mágneses tér anyagi minősége, ha jól tudom, nincs definiálva hogy mégis micsoda.

A lényeg, hogy a bevitt 500 Watt nem úgy alakul hővé mint a fűtőszálon, hanem nagy része villamos munkává alakul.

2013. máj. 15. 08:07
 15/52 Wadmalac ***** válasza:

Csak durva tipp, de a számítógép házát elhagyó energia 70-90%-a lehet színtiszta hőenergia, vagyis a levegő melegítésére fordítódik közvetlenül.

A többi hangrezgés, légmozgás (ventilátorok), elektromágneses és infrasugárzás formájában távozik (ha az árammal ellátott perifériákat a gép részének tekintem.

2013. máj. 15. 08:19
 16/52 A kérdező kommentje:

igen ez egy jó kérdés hogy a periféria része e s a monditor része e.

Oké közvetlenül hővé nem alakul minden ez oké.

De a többi szerintem mégis hövé alakul a végén. S az elektron megállitásakor keletkező höt akkor fujja ki a ventillátor, gondolom visszanyerésről nem beszélhetünk.

A fűtőszáll fénysugárzása is a butorokon landol s igaz valamennyi kimegy az ablakon.

Szerintem a levegő mozgatása is végül höenergiaként csapodi le.

A kérdés az elmondhatjuk e számitógéphasználatkor hogy ugyan az mintha egy fütötestet használnánk vagy tényleg van valami energia ami nem csapódik le hőként...?

Mert amit emlitettek ebból szerintem a végén mindből hő lesz.

Informatikai hőhalál?:)))

A kérdés az összességében elmondhatjuk e azt ho

2013. máj. 15. 08:42
 17/52 Wadmalac ***** válasza:

#16:

A világban minden energiaforma végül hővé alakul vissza, de ezt egy ilyen lokális esetre kár ráerőszakolni. Amit te ki akarsz mondani (hogy az elektromosan bejött 500W valóban 500W hőenergiát produkál a szobádban), az nem teljesen, de jelentős részben igaz. De minimum a kisugárzott elektromágneses formában távozó energia kivétel. Hozzájön még a szomszéd szobában is hallható zúgás mint hanghullámként megszökött energia meg még sok hasonló apróság.

Az energia legnagyobb részéből hő lesz. Nem véletlenül van a nagy szerverközpontoknak brutális hűtőrendszere.

2013. máj. 15. 09:27
 18/52 A kérdező kommentje:

oké tehát elmondhatjuk hogy amit a szobán kivül is érzékelhetünk az maga a kiszökött hő.

tehét a rádió zavarás az.

a kint ellopott bluettoth jel az.

az anyóst zsibbasztó ventillátorzugás az.

viszont globális szinten végül ezek is hővé alakulnak nem? főleg ha pl. a legkör elnyeli mielött kijutna a bolygóról.

azt nem hinném hogy ET fogja ahogy égnekálló hajó anyósóm képét sugárzom kifele bluetoothon a világegyetembe.

2013. máj. 15. 09:34
 19/52 Wadmalac ***** válasza:
De, foghatja. Lehet hogy pont ezért nem jönnek ide idegenek. :D
2013. máj. 15. 09:38
 20/52 A kérdező kommentje:

:))))

Most komolyan ennyire messzire elmegy a bluettoth?

Akkor én miért nem tudom fogni néhány méterről?

2013. máj. 15. 09:39
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!