Ha egy számitógép mondjuk 500 Wattnyi áramot vesz fel működése során akkor ugyanannyi hőt termel mint egy 500 Wattos fűtőszál vagy másra megy el az energia egy része?
tehát a számitás és az energia eklivalans?
akár a tömeg?
nem csak e=m*c^2
hanem e=m szer gyökvonás a négyzeten?
Ja... mindenből hőenergia lesz a végén, generál hangot és fényt a számítógép, de ezek elnyelődve szintén hővé alakulnak.
Van egy érdekes, (de már megcáfolt) elmélet, amely szerint mivel minden energia hővé alakul, a hőből pedig csak befektetett munkával (tehát még több hőenergia felszabadításával) lehet más fajta energiát előállítani, ami a felhasználás végén egyébként szintén hővé alakul, a végén nem marad más, csak hőenergia (az egész világegyetemben). Ezt úgy nevezték hőhalál elmélet, a vége a világegyetemnek ez lesz.
Csak gondolkodtatónak írtam, szerintetek hol a buktató (én tudom mielőtt engem támadnátok)? :)
#12:
A kiindulási energiánál több nem keletkezik és az egyre nagyobb területen oszlik el. Tehát átlagban az adott egységnyi térfogatra jutó hőenergia egyre csökken.
A fűtőszál ad le közel 100%-ban adott hőteljesitményt
Azért csak közel annyit, mert közben fényjatás is van ami veszteség, bizonyára más is
Az elméleti fekete test hőleadása lenne 100%
A pc-ben elméletben/?/ mechanikai folyamatok vannak, erre forditódik a bevitt energia nagy része
Mert ugye az elektron anyagi részecske és azt kell irányitani, inditani, megállitani a számitásokhoz
Tehát elméletileg a mechanikai munkára forditódik
A másik része a mágnesesség fentartásához, energia transzormálásra, aminek egy része szintén veszteség.
A mágneses tér anyagi minősége, ha jól tudom, nincs definiálva hogy mégis micsoda.
A lényeg, hogy a bevitt 500 Watt nem úgy alakul hővé mint a fűtőszálon, hanem nagy része villamos munkává alakul.
Csak durva tipp, de a számítógép házát elhagyó energia 70-90%-a lehet színtiszta hőenergia, vagyis a levegő melegítésére fordítódik közvetlenül.
A többi hangrezgés, légmozgás (ventilátorok), elektromágneses és infrasugárzás formájában távozik (ha az árammal ellátott perifériákat a gép részének tekintem.
igen ez egy jó kérdés hogy a periféria része e s a monditor része e.
Oké közvetlenül hővé nem alakul minden ez oké.
De a többi szerintem mégis hövé alakul a végén. S az elektron megállitásakor keletkező höt akkor fujja ki a ventillátor, gondolom visszanyerésről nem beszélhetünk.
A fűtőszáll fénysugárzása is a butorokon landol s igaz valamennyi kimegy az ablakon.
Szerintem a levegő mozgatása is végül höenergiaként csapodi le.
A kérdés az elmondhatjuk e számitógéphasználatkor hogy ugyan az mintha egy fütötestet használnánk vagy tényleg van valami energia ami nem csapódik le hőként...?
Mert amit emlitettek ebból szerintem a végén mindből hő lesz.
Informatikai hőhalál?:)))
A kérdés az összességében elmondhatjuk e azt ho
#16:
A világban minden energiaforma végül hővé alakul vissza, de ezt egy ilyen lokális esetre kár ráerőszakolni. Amit te ki akarsz mondani (hogy az elektromosan bejött 500W valóban 500W hőenergiát produkál a szobádban), az nem teljesen, de jelentős részben igaz. De minimum a kisugárzott elektromágneses formában távozó energia kivétel. Hozzájön még a szomszéd szobában is hallható zúgás mint hanghullámként megszökött energia meg még sok hasonló apróság.
Az energia legnagyobb részéből hő lesz. Nem véletlenül van a nagy szerverközpontoknak brutális hűtőrendszere.
oké tehát elmondhatjuk hogy amit a szobán kivül is érzékelhetünk az maga a kiszökött hő.
tehét a rádió zavarás az.
a kint ellopott bluettoth jel az.
az anyóst zsibbasztó ventillátorzugás az.
viszont globális szinten végül ezek is hővé alakulnak nem? főleg ha pl. a legkör elnyeli mielött kijutna a bolygóról.
azt nem hinném hogy ET fogja ahogy égnekálló hajó anyósóm képét sugárzom kifele bluetoothon a világegyetembe.
:))))
Most komolyan ennyire messzire elmegy a bluettoth?
Akkor én miért nem tudom fogni néhány méterről?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!