Hogyan lehet áram nélkül vizet bontani, gazdaságosan?
100%-nál nagyobb hatásfok? Ezt hogy érted?
Amúgy vizet lehet bontani sok féle képpen, de általában úgy, hogy az oxigén elszáll belőle. Pl. égő magnézium vagy kiizzított vasforgács egy csőben és ezen vízgőzt áramoltatni át. A másik oldalon hidrogén dús levegő jön ki.
Ha bomlik, áram is folyik. Ahány molekula bomlik, annyi x2 elektron "vándorol" az elektródok közt. Elektrolízisnek hívják a folymatot és nem kell hozzá magas feszültség. Csak néhány volt. Nem tudom pontosan mennyi, de úgy emlékszem egy számjegyű.
A hatásfokot hogy értelmezed, rejtély. Jó volna pontosítani.
Olyan nem létezik hogy 100% feletti hatásfok. Sőt, 100%-os hatásfok se létezik. Valamennyi energia mindig kárba vész. Ideális esetben a hidrogén-oxigén keverék elégetésekor pont annyi energia szabadul fel, mint amennyi ahhoz kellet, hogy a vizet hidrogénre és oxigénre bontsd. De mint tudjuk, nincs ideális eset, valamennyi energia mindig kárba veszik. Ha létezne 100%-os, vagy a fölötti hatásfokkal működő gép/erőmű, akkor már rég megoldották volna a világ energiagondjait.
Olyanról még nem hallottam, hogy elektromos térrel szét lehet húzni a poláros molekulákat. Ha poláros molekulákat elektromos térbe raksz (ezt a teret is elő kell állítani valahogy, tehát ide is energiát kell befektetni), akkor azok a pólusoknak megfelelően rendeződnek, de nem fognak szétesni.
Mindenképpen kevesebb energiát kapsz vissza, mint amennyit befektettél.
Ha pedig a poláris molekulát széthúzod, akkor töltések mozognak. Mozgó töltések = elektromos áram.
Nekem az elektrolízis jut eszembe. Oda egyenáram kell és nem is nagy feszültség. Szétszerelsz egy egyenirányítót pl egy régi rádióból és kötheted is rá a konnektorból a cuccost.
Elektromos téres dologról én sem hallottam még. Nem értek hozzá ... no comment.
A többiben meg csatlakozom a táborhoz. "áram nélkül" - "magasfeszültséggel" ?? "több mint 100%-os hatásfokkal" ??
Ilyet csak Egely mester tud csinálni :D, de ő örökmozgót is tud készíteni, bár sosem látta senki sem.
Olvass utána a dolgoknak, mert ez így elég áltudományosan hangzik.
Hidrogén előállítás ipari eljárással : Izzó szénen vízgőzt fuvatnak át, és ebből széndioxid és hidrogén gáz lesz.
Nagy mennyiségben ez gazdaságosabb eljárás mint az árammal való vízbontás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!