Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A lézer fegyverek Idővel...

A lézer fegyverek Idővel elvultá thetik a rakétát a levegó levegő eleni harcban?

Figyelt kérdés
Olvastan valahol hogy F-35 ősre probálnak ojan lézert fejleszteni ami leszedi az őt üldőző rakétát gondolom másik repülő elen is hatásos lehet késobb. Tudom hogy edig boing 747 re és teheretóra tudtak ijesmit szerelni csak . Ha felszrelik ezeket a repülőgépkre a rakéta elenük használhatatlan lesz?

2013. jan. 25. 11:32
1 2
 11/16 Wadmalac ***** válasza:

Dekódoltam. :D

Nos, gondolom, nem véletlen, hogy a pillanatnyilag teszt alatti, szinte "sorozatkész" fegyverek rakéta- és gránátlehárításra vannak szánva. Ezeken viszonylag könnyű olyan pontot találni (vezérlőelektronika a fejben vagy üzem- illetve robbanóanyag-töltet), ami megfelelő vágó- vagy hőhatásra azonnal megsemmisíti vagy üzemképtelenné teszi az eszközt. Repülőn nehezebb ilyen pontot biztonsággal találni. Egy F-16 szerintem tésztaszűrővé lyukasztható lézerrel és még mindig repképes.

2013. jan. 29. 10:54
 12/16 A kérdező kommentje:
XD egy lővedék és rakéta egy bombábol kémia robananyagbol áll amit fel robant lézer most repoulőn elég problémás lne ha ijen pont automata célzásal főleg ha nem a saját repüliket lőnék még a terveket sem ismernék . Viszont a egy méteres vágás mer jó eséjel lalána valami szerintem nagyobal mint egy golyó . Persze még kisérletiek . Demár régota betiltoták azt ami csak vakita hiába nem fejleszteték ki .
2013. jan. 29. 14:52
 13/16 Wadmalac ***** válasza:

Uhh, egyre jobban belegabalyodik az ujjad a billentyűkbe. :D

Vágás: folytonos vonalat jelent, még pontosabb célra tartást, sőt, mozgó célponton nem is sima célratartás, közben a céltárgyon folyamatos vonalban haladni kell a fókuszponttal, közben fókuszt is tartani... Ez már olyan összetett követési feladat, hogy szerintem kizárt, főleg ha a fegyver is mozgó járművön van.

2013. jan. 29. 15:19
 14/16 A kérdező kommentje:
Nem megmunkálni gondoltam szép mintákat kivágva akarmien ronda gőrbult vonal lehetne .Persze ehez jopár háztartás fogyasztásanak megfelelő lézerkéne mundjuk ugy 100KW eléglehetne ha egy 1um nél kiseb sugárátmérőt használunk igya ha négyzetmétre vetitjuk a teljesitményt 10^17 W/m^2 ha pontotfurnánk egy méteres vágásnál kiseb lene ha egy gép 1000m/s halad és 10m a hosza (ezel künyü számolni) akor 10ms idő lene elég méjre vágni a gép teljes hoszába amira csak akor 10GW/m^2 lene az elég tekjesitmény kérdéses hogy enyi idő lat mijen méjre vágna. Minden a sugár fókuszán mulik ijen kis hejre vagyhogy ijen vékony egenes sugarat hozunk létre ami célszerüb lene csak nehezeb.
2013. jan. 29. 20:10
 15/16 Wadmalac ***** válasza:

Nos, a német proto 50 kW-os, ez 2 km távolságból ki tud lyukasztani egy 15 mm vastag fémlemezt. 2 apróságot nem említ csak a hír, és pont ez lenne a leglényegesebb: mit lyukaszt és mennyi idő alatt? Feketére festett óndarabot vagy tükörfényes páncéllemezt, tizedmásodperc vagy 10 másodperc alatt?

Nincs viszonyítási alapom a kalkulációdhoz, de vedd figyelembe, hogy fényes vagy fehérre festett fémfelületen min. 60-70% visszaverődésed van, a hatásfok máris lóxar. :)

2013. jan. 30. 07:21
 16/16 A kérdező kommentje:
Lehet a hátásfok rosz viszont azt olvastam lézervágóban pusztán 3W os lézerel amit képesek akár 10nm re fokuszálni (minil kiseb anál jobb) átmérővel vágni hegeszteni lyukasztani ipari felhasználásba lehet ijet veni . Persze a hatótávolság max cm be mérhető de kb ekora teljesitmény nagyob átmérővel is képes vágni ug 10um . Ehez képest az 50KW tőb ezerszeres hlotam már 100kw rol az amerkaiaknál viszont anál se tudom menyi idő alat mit és mijen mélyen jukaszt mekora sugáral. Bár 3w o siparo lézernél nem folytonos sugár van hanem rővid impulzusok ar nem emlékszem menyi ideig tart de kiseb mint (1/1000)s
2013. jan. 30. 17:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!