Mennyit számítana, érne valamit, ha ezt csinálnák?
Ugye a nagyvárosok poklok nyáron. Még hajnali 1-kor is alig van hűvösebb, mint napközben. Ha zajos helyen laksz, akkor kvázi nem is tudsz szellőztetni, hacsak nem kelsz fel hajnali 4-kor.
Magasra növő fák ültetésével, illetve a házak - már ha nem "műemlék jellegűek" - világosabbra festésével segíthetünk az ügyön?
Ha felújítanak egy utcát, a fekete aszfalt helyett halványszürke járólapot raknak. Ez nekem személyesen tetszik, sokkal kevésbé lehangoló. Viszont... ez kevésbé melegszik fel és könnyebben hűl nyáron?
Kérlek ne nevessetek ki :D
Ez érthető.
De pl akár éjjel elmegyek a saját házunk mellett és szabályosan süt másfél méterre is...
Szia :)
Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem nem sokat segítenének az ötleteid a helyzeten, hiába tűnnek jónak. :(
A fekete / sötét színű anyagok jobban magukba szívják a hőt, ez igaz. De én nem vettem észre különbséget a sötétszürke aszfalt és a halványszürke járólap között; szerintem minimális lehet az eltérés.
Jártam többször is sötét (fekete) szigetelőanyaggal borított tetőn (10. emelet felett, kb. 35 méter magasságban). Iszonyatosan meleg volt; de ez - a magasságon kívül - azzal is magyarázható, hogy egész nap kapta a napfényt, mivel nem volt árnyék sehol. A különbséget csak akkor lehetett volna meghatározni, ha megmérem a hőmérsékletet fent is és valahol lent, az utcán is.
[Ha megfigyeled, az utcákon elhelyezett hőmérsékletjelzők közül a napos helyen állók mindig magasabb értéket mutatnak az árnyékos helyen állóknál.]
A házak, épületek esetében is elvileg jelenthet csekély különbséget a világosabb színű festés, de sokkal jelentősebb befolyásoló tényező az építési anyag. Például a panel és a csúsztatott zsalus épületek sokkal melegebbek, mint a téglából készültek; egyszerűen szívják magukba a meleget, és ez ellen sajnos nincs orvosság. (Ebből a szempontból állítólag a vályog a legjobb... :D )
Még a külső hőszigetelés egy lehetséges út, mivel az nem csak télen tartja melegebben az épületeket, hanem nyáron is hűvösebben. De ez meg nagyon-nagyon drága... :(
A fák ültetése esztétikai szempontból is kívánatos lenne, de a betondzsungelekben még hely sincs, ahova ültetni lehetne akár néhány darabot is, nemhogy akkora mennyiséget, amely számottevően befolyásolhatná a hőmérsékletet.
Tehát szerintem kénytelenek vagyunk az eddig bevált módszereket alkalmazni, amikor melegünk van. :(
Üdv. :)
Szia!
Nem tudom hol laksz,de ez részben az általad leírt okok miatt így is van!A parkosítás,fásítás mindamellet,hogy természetközelibbé,élhetőbbé teszi a városi létet a levegőtisztaság mellett a városi mikroklíma befolyásolását is szolgálja!Egyébként a házak festésénél,többnyire a világos színek dominálnak!
Emellett egyre több helyen alkalmazzák(főleg irodaházak,bevásárlóközpontok esetében)a túlmelegedés elkerülése okán a zöldtetőket vagy tetőkerteket!
Budapesten valamelyik nagy út mellett.
Zajszennyezés iszonyú, nyáron kb. nem megoldott az alvás. És tényleg éjjel is minden sugározza ki a meleget.
Fa az sok van, négyes fasor az úton. De kicsik vagy ritkásak, árnyékot már nem adnak.
Amúgy szerintem azért van kevés zöldterület Budapesten, mert nincs pénz vagy ha lenne sajnálják pont erre.
Hiszen a sövényt nyírni kell, az avart el kell tüntetni ősszel/tavasszal, a virágok... Na azokról ne is beszéljünk.
Kertészkedni a lakosoknak sincs kedvük sajnos. Még sajnos nekem se, pedig engem kisiskolás korom óta zavar a növénymentes szürkeség. Na, van még mit változtatni a hozzáállásomon. :)
Sajnos az emberek többsége tényleg érdektelen / lusta / sajnálja a pénzt a környezete csinosítására.
Ha pedig egy-egy lakóközösség mégis összehoz egy kis zöldterületet vagy csak ültet néhány bokrot vagy fát, akkor még mindig ott van a rongálók problémája: kicsi és nagyobb gyerekek tépkedik a leveleket és az ágakat; a szülők többsége nem is szól rájuk, más felnőttek sem sűrűn...
[A virágokat pedig lopkodják vagy leszaggatják csak úgy... :((( ]
Tehát a külső környezet megváltoztatása eléggé esélytelen; de a saját lakásodat és erkélyedet úgy rakod tele zöldekkel, ahogy akarod. :)
A lépcsőházi folyosó már neccesebb, mert esetleg valakinek nem tetszik; továbbá onnan is lophatnak, ha nincs rendesen zárva a bejárati ajtó, vagy ha a lakók idegeneket is beengednek.
(Még rosszabb esetben valamelyik lakó nézi trombitának a növényeket. Tudok ilyen esetről: úgy bukott le az illető, hogy végig látszott a csík a lakásajtója és a másik lakás között, ahonnan a pvc-n húzta végig az óriáscserepet. :D )
Most pedig nem a szívedet akarom fájdítani, hanem mutatok néhány ötlet, hátha valamelyiket - legalábbis részben - meg tudod valósítani:
Akár végig is nézheted az oldalt:
Nem írtad, mivel próbálkoztál már a hőség ellen a lakásban; de ha leírod, és tudok azokon felül még valamit, akkor szívesen megosztom veled. :)
Amúgy ne nézzetek hülyének, hogy tél közepén... Csak agyalni azért szoktam és a városrendezés, városok jobbá tétele érdekel. Főleg pl. nemrég néztem látványterveket a leendő Széll Kálmán térről ill. Ferenciek teréről, így bennem volt a téma.
A városok hőmérsékletére gondoltam, nem a lakásbelire.
A lakásban szerintem nem túl sok dolgot lehet tenni, max sötétíteni, de én nem bírom a sötétet, most decemberben 0-24 fel volt gyújtva a lámpám. :D
Közben néztem a linkeket.
Pont ilyen durva zöldesítéseken gondolkoztam néha, meg is akartam rajzolni számítógépen a házunkkal, de lusta voltam.
A fehérre festett fal számít valamennyit, de sokkal többet nyom a latba, ha futónövény kúszik a falon, és az árnyékot ad. Sokkal hűvösebb lesz a lakás, ha alufóliát ragasztasz az ablakra, az ténylegesen visszaveri a hőt.
Amennyiben nem csupán a hő visszatükrözése a cél, hanem annak hasznosítása, akkor javaslom a napkollektort, amivel a hűvös mellet még meleg vizet és ez által költségmegtakarítást is el lehet érni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!