Mi az átlagsebesség definíciója?
Nos, az a helyzet, hogy dolgozat volt fizikából. Mit ne mondjak, siralmas lett (2-es). Pedig szerintem jó vagyok viszonylag fizikából. A u egyenletesen változó mozgásé: egyenletesen változó mozgás az, amikor az adott test sebessége azonos időközök alatt ugyanannyit változik, bárhogyan is választom az időközt.
ELŐRE IS KÖSZI!!!!
Pontatlanok az előző meghatározások.
Az Összes megtett út és a közben eltelt Összes idő osztásából adódó sebesség az átlagsebesség.
A 2. válaszoló az átlagsebesség fizikai-grafikus jelentését adta meg, amikoris egy háromszög területét (sebesség-idő grafikon) helyettesítjük egy téglalap területével. A két terület persze egyenlő kell legyen.
A pontos definíció az átlagsebességre az, amit írtam.
Na akkor árnyalnám egy kicsit a képet. Persze nem kell megijedni, a fent leírtakkal meg lehet élni a középiskolában, DE az átlagsebesség definíciója nem ez.
Sosem felejtem el mikor ezt vettük (egyetemen), a tanár elmesélte hogy a fia egyszer középiskolában ebből 1-est kapott, majd miután bement fogadóórára a tanárhoz mert az elmondás alapján jónak tűnt a feladat, a tanárnőtől megkapta a "szívesen tanítom az apukát a fizikára" mondatot. Szóval ennyi mese után a lényeg:
Az átlagsebesség egy vektormennyiség, és úgy definiáljuk, hogy az elmozdulásvektor / az eltelt idő. Ez a kettő NEM ugyanaz! Itt van egy kis olvasnivaló az átlagsebességről: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!