Polinom osztás példa kis segítség?
Ebben a feladatmegoldó leírásban [link]
Nem teljesen értem,(nagyon kezdő vagyok még polinomosztásban) még a magyarázat alapján sem, hogy az elején miért (a-1)-el akar osztani, miért nem egyből (a-1)^2 -al?. Miért kell figyelni a polinom zérushelyét? Vagy annak nincs köze egymáshoz, hogy az 1-es zérushely miatti (a-1) nek a négyzete az az (a-1)^2 osztó? Esetleg nem lehet polinomosztásnál az osztó ilyen alakban és ezért oszt vele két lépésben?
Kösz a segítséget =)
Minden további nélkül leoszthatna a fenti példában rögtön (a-1)^2-tel, tudtommal ennek elvi korlátai nincsenek. Amiért nem ezt teszi, az talán az, hogy más gondolatmenet alapján oldja meg. Amit tesz, az tulajdonképpen az, hogy gyöktényezőket emel ki a számlálóból.
Esetlegesen két előnyt tudnék ehhez a módszerhez felhozni: mivel egyszerűbb alakban van az osztód, kisebb az esélye, hogy a számításd hibásan végezd el. Ezen felül pedig, mivel olyan tagot emelsz ki, amely biztosan gyöke a számlálóban levő kifejezésnek, biztos, hogy maradék nélküli lesz a végeredmény.
A hátránya pedig, hogy meg kell sejteni az egyenlet bizonyos gyökeit.
Összességében azt mondom, hogy az én véleményem szerint nem követsz el elvi hibát a polinomosztásban akkor sem, ha rögtön (a-1)^2-tel osztasz.
Ha x0 gyöke a polinomnak, akkor a polinom osztható (a-x0)-al.
Mivel az 1 gyök, ezért elvégezhető az osztás.
A megmaradt harmadfokú polinomnál lehetséges, hogy az 1 már nem gyök, ekkor a tört (a-1)-el egyszerűsíthető, de (a-1)^2-el nem.
Szerencsés esetben az 1 megint gyök lesz.
De ránézésre nem lehet megmondani, hogy (a-1)^2 kiemelhető-e.
Ha megpróbáljuk és nem sikerül akkor fölöslegesen dolgoztunk. Ellenben ha csak (a-1)-et próbálunk kiemelni az garantáltan sikerülni fog.
Röviden azért, mert csak abból, hogy P(1)=0, még nem derül ki, hogy P(a) osztható (a-1)^2-tel, csak az, hogy osztható (a-1)-gyel. Az eredményre is meg kell nézni, hogy 1-nél mit vesz fel.
(Megjegyzés: van módszer, ahogy a kezdő polinomból egyből lehetne látni, hogy osztható (a-1)^2-nel. De erre most neked nincs szükséged.)
kösz az eddigieket, tegyétek a kezeteket a monitorra hogy közvetítődjön a hálám. (Ha van jobb dolgotok, mint tovább belebonyolódni ebbe, ne olvassátok el az alábbiakat.)
Viszont nem teljesen akar működni nekem, ha simán leosztok (a-1)^2 al. A fő gond, hogy, mint ahogy itt van [link] a polinom osztás eredménye így áll össze. De ebben szerepel az osztó is, ami ez esetben az (a-1)^2, amivel az a gond, hogy mivel ez egy határérték számításos feladat, és az "a" új ismeretlen értéke 'n-edik gyök alatt 2', aminek a határértéke 1, felbontás után az osztó értéke 0 lesz.
amúgy megpróbáltam így kiszámolni, de -30 jött ki...
Amúgy van a feladatbanmagyarázatban ez a mondat :
". Próbáljuk a számlálót szorzattá alakítani. Ezt
csoportosítással, kiemeléssel, vagy polinomosztással érhetjük el." Itt csak a szorzattá alakításhoz használ polinomosztást, nem a végleges eredményért.
Mondjuk gondolom azért alakítja szorzattá az egészet, mert a számláló és a nevező is 0 értéket vesz fel egy helyen. Ezekszerint a sima binomiális osztás ezen az állapoton nem változtatna, és szorzattá kell alakítani?
3a^4-4a^3+1 polinomot (a-1)^2=a^2-2a+1-gyel osztva minden kétséget kizáróan 3a^2+2a+1-et kapunk, hiszen (3a^2+2a+1)(a^2-2a+1)=3a^4-4a^3+1. Sajnos a link nem mutat nekem semmit, így nem egészen értem, amit utána írsz.
Adott volt egy határérték számítási feladat, ahol egy olyan tört határértékét keresed, amiben a számláló és a nevező határértéke egyaránt zéró. A megoldáshoz kiemelted (2^(1/n)-1)^2-et, azaz kihasználtad, hogy (3*16^(1/n)-4*8^(1/n)+1)/(2^(1/n)-1)^2 n minden pozitív értékénél annyi, mint 3*4^(1/n)+2*2^(1/n)+1, így ez a két sorozat ugyanaz a sorozat, tehát a határértékük is ugyanaz, ami, ha jól látom, éppenséggel 6. Ha jól figyelted szavaim, talán kitűnt, hogy a nevező kiemelése, amihez a számlálót szorzattá kellett alakítanod, a számolás fontos lépése volt.
Mi az a binomiális osztás?
Amúgy a L'Hospital-szabály itt nem igazán célravezető, mert a nevező deriváltjainak határértékei egyre bonyolultabbak és ráadásul 0/0 alakúak.
Kösz neked is a választ =)
A link nem tudom miért rossz, innen vettem : [link] , ha rányomsz az "ez alapján értelmzzük az eredményt"-re, megjelenik a kép. Ezen van, hogy (osztandó/osztó)=eredmény+(maradék/osztó). Vagy ezt nem így kell? Vagy simán nem írja oda, mert az osztó ugye itt 0?
Lehet az gond volt hogy én egyből (a-1)^2 -el osztottam le, nem pedig a felbontott alakjával, a 'a^2-2a+1'-el osztottam, mint te?
binomiálist véletlen írtam, polinomot akartam
amúgy kösz jól elmagyaráztad, jól kifogtam ezt a feladot magamnak, egyrészt el kellett tűntetni a nevezőt,mert ez csak egy új ismeretlenes alak, aztán itt volt ez a két lépéses polinom osztás, másrészt meg nem jöttem rá egyből, hogy a polinom osztást nem egyből a végeredmény meghatározására használta, hanem csak a szorzattá alakításhoz, hogy egyszerűsíthessen a nevezővel.. ÁÁH xD
kösz a választ mégegyszer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!