Légyszíves segítstek! Milyen mássalhangzótörvény érvényesül az alábbi szavakra? Atyja, bükkfa, olvassa, igazság, kertjük.
Atyja, jelöletlen teljes hasonulás
bükkfa, ?
olvassa, igazság: jelölt teljes hasonulás
kertjük, összeolvadás
Szia, Réka :)
Először is: "Legyetek szívesek, segítsetek!"; egyes számban pedig: "Légy szíves, segíts!"
Nos, segítek; de nem oldom meg helyetted a házidat. :)
1., Gondold át alaposan, milyen mássalhangzótörvényeket tanultál; és hogy ezek konkrétan mit jelentenek; mindegyikre mondj példát. Akár le is írhatod ezeket egy papírra, vagy még jobb lenne ide, kommentként.
2., Mondd ki hangosan a kérdésbeli szavakat; figyeld meg, miben különbözik a kiejtés a leírástól. Ez alapján már be tudod sorolni, melyik szóban melyik mássalhangzótörvény érvényesül.
Ha gondolod, a kiejtéseket is leírhatod a kommentedben, ill. a tippedet is. Ha megteszed, megmondom, jól csináltad-e. :)
3., Egy kivétel lesz a szavak között, aminél nincs különbség a kiejtés és a leírás között. Ennél egy nyelvtani tudnivalóra is vissza kell emlékezned: az igék módjai közül az egyikre.
Jó munkát. :)
Berta Wooster, közben rájöttem, hog elszúrtam. :)
Elfogadom, amit írsz, és nem javítom ki.
Respect. :)
(Első voltam.)
Köszönöm, egyeske; igazán kedves tőled. :)
Réka, szívesen. De írhattál volna egy kicsit bővebben is; így soha nem fogjuk megtudni, hogy sikerült-e. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!