Pisti távol lakik az új munkahelyétől, így elhatározta, hogy kocsival fog járni. Az első napon elindult,70 km/h átlagsebességgel haladt (lényegében egyenletesen), és 1 percet késett?
limonade a kerdes, valaki jo elvolt csuszanva aki odaadta
a kilmeter kulombseg 4es fel perce nyeresegeskedesest hagy jova a Pasasnak aki az otot vezeti.
Nemjo ez valahogy,az Oreg taposta a kocsit de 2 perc kitudja hogy merte a Portan nem e zaklattak?
Vagy a parkoloba nem csinaltak valamit?
Hát egyszerű: Írd fel az ismeretleneket és írd fel a sebesség képleteket:
Lakjon s távolságra Pisti a munkahelyétől.
Legyen t az az idő, ami alatt pontosan odaérne.
Az első nap egy percet késett, tehát egy perccel (1/60 óra) telt el több idő, mint amennyi a pontossághoz szükséges.
v1 = 70 = s / (t+1/60)
A második nap egy perccel kevesebb idő alatt ért oda, mintha pontos lett volna.
v2 = 75 = s / (t-1/60)
Innen már csak egy kétismeretlenes egyenletrendszer, ott a két egyenlet és a két ismeretlen, t és s .
jo oke beneztem 70km ternel neztem a dolgod
a csavo amugy 34kilometrt mehetett meloba
#1-ben nem adsz releváns, hasznosítható választ.
#3-ban hibás eredményt írsz le.
A helyesírásod és az ékezethasználatodat is hozzávéve a válaszaid értékelhetetlenek.
2xsu valaszolo tevesz vagy en tevedek
34 kilometernel van 2 perc elteres , ugyhogy nez utana mieltt engem izelnel
amugy 2xsu ha annyire razod a ronygyod ird mar le te mennyi kolmeter vagy azt sem tudod hoyg indulj neki.
engem meg ne izelj
Hát akkor folytassuk. Van két ismeretlenünk és két egyenletünk. A kétismeretlenes egyenleteket többféle módon lehet megoldani. Most csináljuk azt, hogy mindkettőből kifejezzük „t”-t.
1. egyenlet:
70 = s / (t + 1/60)
t + 1/60 = s/70 {Ez a t=s/v képlettel azonos.}
t = s/70 - 1/60
2. egyenlet:
75 = s / (t-1/60)
t - 1/60 = s/75 {Ez is a t=s/v képlettel azonos.}
t = s/75 + 1/60
Mindkét egyenletből kifejeztük „t”, ami ugye azonos.
t=t
{Helyettesítsük be a bal oldalra az első egyenletből kapott „t”-t, a jobb oldalra meg a második egyenletből kapottat.)
s/70 - 1/60 = s/75 + 1/60
{Hozzuk bal oldalra az összes s-es tagot, jobb oldalra az összes nem s-es tagot.)
s/70 - s/75 = 1/60 + 1/60
{Hozzuk a bal oldalt közös nevezőre, ami itt 1050}
15s/1050 - 14s/1050 = 2/60
(15s-14s)/1050 = 1/30
s/1050 = 1/30
s = 1050/30
s = 35 km
Ellenőrzés:
70 km/h sebesség esetén a 35 km utat 35/70 = 0,5 óra = 30 perc alatt lehet megtenni.
75 km/h sebesség esetén a 35 km utat 35/75 = 0,4666… = 28 perc alatt lehet megtenni.
Ha 29 perc alatt érne be pontosan. 70 km/h sebesség esetén 30 perc alatt ér be, tehát egy percet késik. 75 km/h sebesség esetén 28 perc alatt ér be, tehát egy perccel korábban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!