Mennyi az értéke az e a végtelenedikennek?
Figyelt kérdés
vane egy feladat amit egyszerűen nem tudok megoldani.:
lim(xe^-x) és x tart a végtelenbe.le is tudom deriválni ha kéne l'hospital dolog miatt de ebben nem vagyok biztos hogy szükséges,tudom a végeredményt,hogy 0,de hogy hogy a véreresbe jön ki azt nem.Nagyon hálás lennék egy megoldásért :)
2012. nov. 27. 21:13
1/6 anonim válasza:
Esetleg megpróbálnám az e^-x-et minorálni (egy olyan függvénnyel helyettesíteni, ami egy adott x-től kezdve biztosan kisebb nála, mondjuk 1/x^2)
2/6 anonim válasza:
Rosszul mondtam, nem minorálni, hanem majorálni, tehát olyannal helyettesíteni, ami nagyobb nála. De az 1/x^2 jó.
3/6 A kérdező kommentje:
ezzel semmire sem megyek,
2012. nov. 27. 21:29
4/6 anonim válasza:
x*e^(-x)=x/e^x
Ez egy tört. És végtelen/végtelen alakú, ezért a L'Hopital használható.
1/e^x
Ha x tart végtelenbe, akkor 1/végtelen, ami 0.
Kész is.
5/6 A kérdező kommentje:
ó basszus tényleg,nem gondolkodtam,köszönöm
2012. nov. 27. 22:05
6/6 anonim válasza:
Az e^x Taylor sora (definíciója) alapján e^x > 1+x+x^2/2. Tehát e^-x = 1/e^x < 1/(1+x+x^2/2). Így 0< xe^-x < x/(1+x+x^2/2). A rendőr-elv alapján a határérték 0.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!