Hogyan lehet az, hogy egy pisztolylövés leadása és a golyó becsapódása között 1 óra eltérés van?
Attól függ, hogy mit tekintünk 1 óra különbségnek. Ha ez azt jelenti, hogy a pisztolygolyó effektíve 3600 másodpercet tartózkodik a levegőben, akkor természetesen ez itt a Földön nem lehet.
A Földön esetleg óraátállításkor lehet az, hogy a két időpontot reprezentáló számban az óránál 1 érték különbség van. Illetve ha átlövünk a román határon, akkor is. De ugye ez nem azt jelenti, hogy valóban 1 óra telik el a kilövés és becsapódás között.
Hasonlóan lehetséges, hogy valaki mondjuk a Marianna-ároknál lő a vízbe, és a golyó becsapódása alatt a kőzetbe való becsapódást érti. Bár nem tudom el lehet-e érni így az 1 órás sülyedést, de érzésem szerint talán.
A világűrben is lehetséges a dolog, csak kellő távolságra kell lennie a célpontnak. Egy megfelelően kicsi gravitációval rendelkező bolygón, objektumon is lehetséges, hogy ténylegesen 1 óra telik el a kilövés és becsapódás között.
Ha más időzónában történik a lövés és a becsapódás, illetve közte óraátállítás van, akkor úgy tűnhet, hogy egy óra telt el a kettő közt.
Viszont ez csak a látszat lesz. A lövés és a becsapódás közti időt elméletileg úgy mérjük, hogy a lövés időpontjában elindítunk egy stoppert és a becsapódáskor állítjuk meg, aztán megnézzük, mennyit ment. Általában ez helyettesíthető az óra leolvasásával a lövés és a becsapódás időpontjában, de nem mindig. A fent említett két esetnél biztosan nem.
Ahhoz, hogy a lövés és a becsapódás között ténylegesen, stopperrel mérve is egy óra teljen el, az kell, hogy a lövedék ennyi ideig képes legyen a levegőben maradni. Ehhez nem árt egy olyan hely, ahol alacsony a gravitációs gyorsulás és kis légellenállás hat a lövedékre. Így egészen sokáig "levegőben" maradhat.
:P
Igen, a román határra gondoltam én is. SŐT ha visszafelé lövünk, hamarabb becsapódik, mint amikor kilőtték, plusz ha ezt megbolondítjuk az óraállításokkal... Egy egészen jó kis criminal storyt lehetne összehozni :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!