Így már jobb/jó az elképzelés?
Tegnap írtam ki kérdést az ötlettel kapcsolatban, és az érkezett válaszok alapján újragondoltam a koncepciót. Szóval egy kis fakocsiról lenne szó, amit 2 db kisebb villanymotor hajtana( [link] , jó lesz ebből 2?) úgy gondoltam, hogy elég a 2 hátsó kereket meghajtani. Maga a kocsi vázlata(elnézést kérek, nem a legrészletesebb, tudom. csak hirtelen felindulásból rajzoltam): [link] az egészet pedig egy ilyen akkumulátorral tervezem ellátni: [link]
A ventilátorokat nem muszáj rárakni, ez csak az én elgondolásom volt, ha csak hátráltatják a járművet természetesen nem kellenek (személy szerint mint látványelem alkalmaztam volna őket, amellett, hogy minimálisan hajtják a kocsit) Szóval vélemény? Jó lesz? ha nem, akkor mit, hogyan kéne csinálni? esetleg másik alkatrész? Elnézést kérek, ha esetleg hülye kérdés, de elhatároztam, hogy összetákolok valami ilyesmit, és még soha nem dolgoztam elektronikával.
>Tegnap írtam ki kérdést az ötlettel kapcsolatban
Amit szerintem sok ide tévedő ember nem látott. Azért nem ártott volna linkelni a kérdés URL-jét. Szerencsére megtaláltam, de nem derül ki, hogy milyen célt szolgálna ez a szerkezet.
Én nem tartom szerencsésnek a két motor használatát, mert fordulatszám különbség lehet közöttük. Persze ha irányítani is akarod a járművet, akkor ez pont kapóra is jöhet.
A motor erősségével kapcsolatban vannak problémáim. A motor feszültsége ~7 V. A max. áramfelvétele 5 A. Ebből a teljesítmény 65% hatásfokkal számolva 22 W-nak adódik, a kettő motor együttesen 44 W-os lenne, amiből még levesz az egész szerkezet hatásfoka. Ha azt vesszük, egy elektromos rollerben 500 W-os motor van, akkor ezzel nem valószínű hogy nagyobb tömeget lehetne szállítani. Viszont 2*5A áramfelvétel esetén az 1,3 Ah-s aksid 7 perc alatt fog lemerülni. Szóval lehet nem ártana tudni, hogy mire is kell ez a szerkezet.
Csak megnyugtatás képpen, egy 40w-os motor 1kg-os kocsiban egy trabant teljesítményével egyenlő. :)
Másik viszonyítás. Egy 40w-os motor 400g súlyt képes 1másodperc alatt 1 méter magasba húzni. Egy sima autómodell 5db ceruzaelemmel megy. Tehát ez az egyszerű modell 2 motorral és 2 mobiltelefon akkuval vígan ellenne szerintem. Az áttételt a kerékhez kell méretezni. Gondolom, nem kell 480 fordulatot megtennie másodpercenként a keréknek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!