Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi lehet ennek a talánynak a...

Mi lehet ennek a talánynak a megoldása? Elég nehéz!

Figyelt kérdés

A mendemondák szigetén van egy ősi templom. Belépve öt, külsőre teljesen egyforma szobrot veszünk észre, melyek sorban, egymás mellett állnak a fal mellett. Mind az öt szobor aljára pár szavas szöveget véstek:

Bal szélső: "A mellettem levő két király nem fortélyos!"

Mellette: "Mellettem az igazság királya áll!"

Középen: "Az első király hazudik!"

Mellette, a túloldalt: "Én vagy az igazság, vagy a fortély, vagy a hazugság királya vagyok!"

Jobb szélen: " Az első három király között két fortélyos van!

A templom őrzője elmesélte, hogy ők öten valaha nagy királyok voltak, közülük egy az igazság királya, aki mindig igazat mond, egy a hazugságé, aki mindig hazudik, hárman pedig a fortélyé, akikről nem lehet eldönteni, igazat mondanak-e, vagy hazudnak. Haláluk előtt elhatározták, hogy ide fogják temetni őket. Mivel nem akarták, hogy bárki el tudja dönteni, melyiküök kicsoda, rejtett üzeneteket hagytak a teljesen egyforma sírköveken...

Melyik királyról derül ki egyértelműen a kiléte?

Szerintetek?

2009. aug. 7. 19:26
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Dehogy nehéz:D

Az 1. a hazugság királya

A 2. 3. és a 4. a fortély királya

Az 5. pedig az igazság királya

2009. aug. 7. 21:47
 2/18 anonim ***** válasza:

Elsőnek:

Miért? Ez a megoldás pl miért nem jó:

1. Hazugság

2. Fortély

3. Igazság

4. Fortély

5. Fortély

Vagy ez:

1. Fortélyos

2. Fortélyos

3. Fortélyos

4. Igazság

5. Hazugság

A kérdésre válaszolva: szerintem is nehéz, de még nem adtam fel... van egy tippem, ami valószínűleg jó, de az egyik esetben nekem még sem stimmel... szóval még gondolom :)

Ui.: Persze lehet, hogy a fentiekben van hiba, de az szerintem biztos, hogy mind az 5ről nem lehet kideríteni, az meg még biztosabb, hogy nem könnyű feladvány, ahogy az első írta...

2009. aug. 8. 09:58
 3/18 anonim ***** válasza:

Második vagyok... nos lehet, hogy félreértelmeztem a kérdést. :(:(

"hárman pedig a fortélyé, akikről nem lehet eldönteni, igazat mondanak-e, vagy hazudnak."

Ezt úgy értelmeztem, hogy mondhatnak igazat is és hazudhatnak is... de a "nem lehet eldönteni", az mást jelent... Az első pl. biztos hazudik, ezt el lehet róla dönteni, így ő nem lehet fortélyos, csak a hazugság királya...

2009. aug. 8. 10:12
 4/18 anonim ***** válasza:
Az teljesen biztos hogy a 4. az igazság királya, mert ugye azzal a mondattal nem lehet hazudni, hiszen egyiknek lennie kell, és ö azt mondta, h ö az egyik. Ez egy kicsit kesze-kusza lett:)))
2009. aug. 9. 23:56
 5/18 A kérdező kommentje:
Miért, fortélyos nem lehet? Nem az a biztos, hogy ő az igazság királya, csak az, hogy nem a hazugságé.
2009. aug. 10. 10:18
 6/18 anonim ***** válasza:

Meg van a megoldás, már igazából ki is mondtátok.

Az 1. király egyértelműen hazudik, hiszen azt mondja, hogy "a mellettem levő 2 király", miközben mellette csak 1 király van. Bár most, hogy elgondolkodok ezen, lehet, h mégse hazudik, hiszen a tőle balra levő (nem létező) királyról azt állítja, h nem fortélyos, ami igaz is, hiszen a nem létező király se nem fortélyos, se nem igaz, se nem hazug. Bár itt lehet, h félreértelmeztem a "mellette" szót, kérném a Kérdezőt, h javítson ki, ha tévedek.

A 4. király viszont egyértelműen igazat mond, ezt nem tudjátok megcáfolni :).

Jelenleg tehát azt mondom, h a 4.-ről tudjuk biztosan, a többin még gondolkodok egy picit :).

2009. aug. 28. 15:04
 7/18 A kérdező kommentje:

Utolsó: én is gondokodtam ezen, de be kell látnod, hogy a feladat szempontjából nevetséges lenne, ha így értelmeznénk, a "mellettem levő két király" a közvetlen szomszédját és az amellett levőt, tehát a másodikat és a harmadikat jelenti.

Amúgy sztem kicsit egyszerűen álltok hozzá, én leírtam húsz sorrendi kombinációt, még dolgozom rajta... sztem több kombináció nem lehet, erre nem tudok faktoriálist, ha valaki tudja, szóljon! Szóval én kipróbálok minden kombinációt a 20-ból és összesítem...

És igen, szerintem is a negyedikből kell kiindulni.

2009. aug. 28. 15:10
 8/18 anonim ***** válasza:

Előző vok.

Ha úgy értelmezzük, h az 1. király a "mellette" szón az utána levő 2 királyra gondol, akkor megvan a megoldás. Ebben az esetben az 1. király csak akkor mondhat igazat, ha az utána levő 2 királyról egyértelműen kiderül, h igazat mond, a másik meg hamisat. Ez viszont biztos, h nem igaz, hiszen a 4.-ről egyértelműen kiderült, h igazat mond, tehát a 2. és a 3. király közül legalább az egyik fortélyos. Továbbvezetve így az 1. király tényleg a hazug.

Tehát, összefoglalva:

1. hazug

2. fortélyos

3. fortélyos

4. igaz

5. fortélyos

2009. aug. 28. 15:10
 9/18 anonim ***** válasza:

Megint előző vok.

Basszus, most látom, h ez így még mindig nem jó.

Hiszen, ha folytatjuk az előző levezetésünket, akkor a 3. királyról mégiscsak az derül ki, h igazat mond, hiszen már tudjuk, h az 1. hazudik. A 2. királyról egyértelműen kiderül, hogy fortélyos :), hiszen neki két "mellette" van: aki tőle balra van, az hazug, aki tőle jobbra van, az igaz. De lehet, h itt megint félreértelmezem a "mellette" szót, és csak az utánalevőre gondol, ebben az esetben a 2. király természetesen igaz :). És ezek után az 5. királyról kiderül, h egyértelműen hazudik, hiszen az 1. 3 királyról már egyértelműen bebizonyítottuk, hogy igazat mond-e vagy hamisat, így nem lehet közöttük 2 fortélyos.

Így tehát:

1. hazug

2. igaz

3. igaz

4. igaz

5. hazug

De ezzel nincs vége, mert ha figyeltünk, észrevehettük, h önellentmondásra jutottunk. Ugyanis a templom őrzőjének meséje alapján azt feltételeztük, h max. 1 olyan király van, akiről egyértelműen kiderül, h igaz illetve hamis, az összes többiről nem derül ki. És erre a tényre alapoztuk az 1. királynak a hazug mivoltát. De mivel utólag levezettük, h az utána levő két király mégse fortélyos, hanem egyértelműen besorolható az igaz/hamis kategóriába, így az 1. királynak mégiscsak igaza volt, így egyfajta körkörös hivatkozás lép fel.

A lényeg tehát, a feladatnak megoldása:

A kérdés úgy szól, h "Melyik királyról derül ki egyértelműen a kiléte?"

Erre a válasz: A 4. király egyértelműen igazat mond. És ha a templom őrzőjére alapozunk, akkor tovább vezethetnénk, h az 1. király hazudik, stb. stb. és kijönne a fentebb levezetett körkörös hivatkozás. Így az egyetlen megoldása a feladatnak, hogy a templom őrzője hülyeséget mondott, és csak a 4. királyról derül ki, h igazat mondott, az összes többiről nem tudjuk.

Tehát:

1. fortélyos

2. fortélyos

3. fortélyos

4. igaz

5. fortélyos

templom őrzője: hazug :)

Ez sztem a végső megoldás.

2009. aug. 28. 15:41
 10/18 anonim ***** válasza:

Szerintem a 4. királyból kell kiindulni. Ő biztosan igazat mond, mert az ő állítása nem lehet hazugság, mert az a hazug paradoxona ( [link] lenne. Ha ő az igazság királya, akkor a 2. biztosan hazudik, mert az igazság királyáról már tudjuk, hogy nem mellette áll. Az őrző szerint csak az igazság és a hazugság királyairól tudhatjuk biztosan, hogy hazudnak vagy igazat mondanak, a fortélyosakról nem. A hazugot és az igazmondót már megtaláltuk, tehát a többiek csak fortélyosak lehetnek. Róluk pedig tényleg nem tudjuk eldönteni, hogy hazudnak vagy igazat mondanak-e. Tehát az én megoldásom:

1. A fortély királya

2. A hazugság királya

3. A fortély királya

4. Az igazság királya

5. A fortély királya

2009. aug. 29. 08:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!